Hun kan få «Europas Oscar»

«Menn som hater kvinner» nominert til tre BAFTA-priser.

NOMINERT TIL PRIS: Noomi Rapace (31) for rollen som Lisbeth Salander. Her i en scene fra den andre filmen i serien. SCANPIX/AP Photo
NOMINERT TIL PRIS: Noomi Rapace (31) for rollen som Lisbeth Salander. Her i en scene fra den andre filmen i serien. SCANPIX/AP PhotoVis mer

Den første filmen basert på Stieg Larssons Millennium-bøker er nominert til tre BAFTA-priser. De deles ut av det britiske filmakademiet og kalles gjerne Europas svar på Oscar-prisen.

«Menn som hater kvinner» er nominert for beste manus basert på ei bok, og beste fremmedspråklige film.

Enda høyere henger nok prisen for beste skuespiller i en hovedrolle, der Noomi Rapace (31) er nominert i kvinneklassen for sin tolkning av Lisbeth Salander.

Konkurrerer mot Portman Hun vil imidlertid møte tøff konkurranse fra de andre nominerte, ikke minst Natalie Portman og Annette Bening.

De er nominert for henholdsvis «Black Swan» og «The Kids Are Alright», to filmer som i motsetning til den svenske ble hedret under Golden Globe-utdelingen i helga.

«Menn som hater kvinner», eller «The Girl With the Dragon Tattoo» som den heter internasjonalt, gikk likevel ikke tomhendt gjennom starten på prisutdelingssesongen i Hollywood. Den mottok den såkalte Critics' Choice Award som beste fremmedspråklige.

Remake Hollywood er allerede i gang med å remake Millennium-filmene, i david Finchers regi. Nylig kunne magasinet W vise fram de første bildene av den nye superstjerna Rooney Mara stylet som den pønka hackeren med det mildt sagt trøblete forhold til myndighetene.

BAFTA-prisen deles ut i London 13. februar.