Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hun kan tjene millioner på sine erotiske fantasier om Harry Styles

Anna Todd (25) har solgt bok- og filmrettigheter og fått sin egen smykkekolleksjon.

SKJØT GULLFUGLEN: Anna Todds Harry Styles-fantasier ble en hit på nett, og nå kommer bok- og filmindustrien drassende med pengesekkene til den 25 år gamle texaneren. Foto: Simon & Schuster/NTB Scanpix
SKJØT GULLFUGLEN: Anna Todds Harry Styles-fantasier ble en hit på nett, og nå kommer bok- og filmindustrien drassende med pengesekkene til den 25 år gamle texaneren. Foto: Simon & Schuster/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Kritikerne hevder hennes litterære talent en fornærmelse mot intelligensen, men det bryr fansen seg fint lite om.

25 år gamle Anna Todd fra Texas elsker å fantasere om sine helter i One Direction, og hennes erotiske diktning om frontfigur Harry Styles blir lest og diskutert av millioner på internett.

Håper på «Fifty Shades»-effekt De mange og korte kapitlene i serien «After» er lest over 800 millioner ganger på nettsiden Wattpad av over ti millioner unike lesere, og i høst solgte Todd rettighetene til forlaget Simon & Schuster for det som ifølge New York Times skal være en sekssifret sum - altså minst 680 000 kroner.

Todd har også solgt rettigheter til en rekke andre land, filmrettighetene til Paramount for en ukjent sum, og står bak en lukrativ smykkekolleksjon inspirert av historiene.

Investorene håper på et fenomen på linje med «Fifty Shades of Grey», som også startet som såkalt fanfiction. Forfatter E.L. James diktet videre på figurene i Stephenie Meyers «Twilight»-univers før det hele ble skrevet om til en original erotisk S&M-fantasi, og solgte ti millioner eksemplarer bare i USA.

Elsket å lese  - Jeg hadde aldri trodd at jeg ville bli forfatter da jeg var yngre. Jeg har alltid elsket å lese og pleide å si at hvis jeg kunne leve av å lese, ville alt være perfekt, sier Anna Todd i et intervju med Danmarks Radio.

SKREV FIFTY SHADES: E L James begynte også med såkalt fanfiksjon før hennes serie «Fifty Shades of Grey» ble skrevet om til et originalt univers, Bøkene ble en enorm salgssuksess. Foto: NTB Scanpix
SKREV FIFTY SHADES: E L James begynte også med såkalt fanfiksjon før hennes serie «Fifty Shades of Grey» ble skrevet om til et originalt univers, Bøkene ble en enorm salgssuksess. Foto: NTB Scanpix Vis mer

At flere sammenligner hennes tekster med serien «Fifthy Shades of Grey» tør hun ikke å tenke på. 

- Det er veldig smigrende, men også veldig skummelt. Jeg tror ikke noe kan matche «Fifty Shades», sier hun og legger til: 

- Men det er en ære å bli nevnt sammen med de bøkene. Jeg elsker «Fifthy Shades» og synes det E. L. James gjør er fantastisk.

Protester Ifølge EntertainmentWise håper Todd at Styles selv stiller opp og spiller figuren som er basert på ham i filmen. Det - eller hennes favorittskuespiller  Douglas Booth («Noah», «Jupiter Ascending»).

Men One Direction-fansen er langt fra unison i sin hyllest av Anne Todds fantasier og det at de kan havne på det brede lerretet.

Det er startet et online-opprop mot filmplanene som blant annet protesterer på framstillinga av Styles som en som verbalt misbruker kjæresten sin, og til New York Times uttaler en australsk fan at fiksjonen er «motbydelig».

Det er ikke kjent hva Harry Styles selv synes om å bli gjort til litterær figur i erotisk bok- og filmserie. Men for å unngå bråk med de virkelige personene i One Direction endrer forlaget navnene når de gir ut «After»-serien i stive permer: Harry blir Hardin, Zayn blir Zed, Louis blir Logan, Niall blir Nate og Liam blir Landon, ifølge Washington Post.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media