- Hun kastet seg fram med et brøl som minnet om en flymotor

Denne binna viste filmteamet hvorfor isbjørn regnes som et av verdens farligste dyr.

(Dagbladet): Med en actionfylt historie om tre barn som blir forlatt alene på en øde øy på Svalbard, og som må klare seg uten moderne hjelpemidler og lære seg å overleve i isødet, byr den kommende norske familiefilmen «Operasjon Arktis» på spenning for flere enn de  minste.

I dag kan Dagbladet eksklusivt vise deg den første traileren for filmen, som har Kristofer Hivju, Nicolai Cleve Broch og Line Verndal i sentrale roller og byr på spektakulære naturbilder og et glimt av scenen der barna konfronteres med en isbjørn.

Disse scenene er delvis satt sammen av bilder av vill isbjørn på Svalbard, og bilder av en spesialtrent bjørn i Canada, forklarer regissør Grethe Bøe-Waal.

Villdyr - Hun heter Aggie og er så profesjonell som en isbjørn kan bli. Hun er et villdyr, men likevel trent til å kunne utføre enkelte kommandoer. Å filme en ekte isbjørn er det mest fantastiske jeg har gjort i hele mitt liv, sier Bøe-Waal.

Bøe-Waal legger ikke skjul på at hun kunne bli skremt når Aggie i korte øyeblikk blottla hvilke enorme krefter som bor i henne.

- Særlig en episode, som inntraff rett etter at Aggie hadde utført en øvelse og ble belønnet med et kjøttstykke. Treneren hennes kastet kjøttet til henne, og det landet mellom dem. Da kastet isbjørnen seg fram med farten til en katt og et brøl som mest av alt minnet om en flymotor på nært hold, sier regissøren.

- Da gikk det på en måte opp for meg hvorfor isbjørn regnes blant verdens farligste dyr, sier hun.

Du kan se mer av Aggie og treneren hennes på Youtube.

Avsidesliggende Andre opptak, med både Hivju og de tre barneskuespillerne, er gjort ved den avsidesliggende Isfjorden, fem timers strabasiøs snøscootertur fra den relative sivilisasjonen i Longyearbyen.

«Operasjon Arktis» er basert på romanen ved samme navn. Den ble skrevet av den populære ungdomsbokforfatteren Leif Hamre i 1971. Historien er likevel oppdatert til et moderne teknologisk nivå, og har fått ei jente i hovedrollen istedet for en gutt.

MINNERIKT: Regissør Grethe Bøe-Waal har laget «Operasjon Arktis». Det ble et minne for livet. 17. oktober har filmen premiere på kino. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MINNERIKT: Regissør Grethe Bøe-Waal har laget «Operasjon Arktis». Det ble et minne for livet. 17. oktober har filmen premiere på kino. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi har modernisert den kraftig. Boka er skrevet som en koselig «guttebok», men er omformet til et moderne actioneventyr av 2014, sier Grethe Bøe-Waal.

Samarbeidet med forfatteren Forfatteren selv var delaktig på et tidlig tidspunkt i manusprosessen, men døde i 2007 og fikk dermed aldri oppleve at noen av hans populære bøker fra flygermiljøet ble film.

- Etter at Leif Hamre døde har hans sønn lest alle manusutkastene og kommet med mange forslag til endringer og forbedringer, sier regissøren, som tidligere har laget filmen «Titanics ti liv» og tv-serien «Hjerterått».

Hun sier målet med filmen, som har premiere 17. oktober, blant annet er å framkalle «det gode grøsset» i publikum. Det er fortsatt ikke avgjort om den får aldersgrense.

«Operasjon Arktis» er produsert av John M. Jacobsen og Sveinung Golimo for Filmkameratene, og kostet 26,5 millioner kroner å lage. Den er støttet med litt over 5,5 millioner av Norsk filminstitutt.

FORELDRENE: Nicolai Cleve Broch og Line Verndal spiller foreldrene til de bortkomne barna. Barna spilles av Kaisa Gurine Antonsen og Ida og Leonard Valestrand Eike. Foto: Erik Avatsmark
FORELDRENE: Nicolai Cleve Broch og Line Verndal spiller foreldrene til de bortkomne barna. Barna spilles av Kaisa Gurine Antonsen og Ida og Leonard Valestrand Eike. Foto: Erik Avatsmark Vis mer