Kommentar: «Verdens verste menneske»:

Hun kjeder meg voldsomt

Julie er ikke tatt på alvor av manusforfatterne til «Verdens verste menneske». Hun blir bare en kjedelig kvinne.

HOVEDROLLEN: Renate Reinsve spiller Julie i «Verdens verste menneske». En hovedrolle som minner mer om en birolle som er vanskelig å relatere til, mener Hannah Bull Thorvik.
HOVEDROLLEN: Renate Reinsve spiller Julie i «Verdens verste menneske». En hovedrolle som minner mer om en birolle som er vanskelig å relatere til, mener Hannah Bull Thorvik. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Joachim Triers «Verdens verste menneske» er blitt uforbeholdent hyllet i inn- og utland. Besøkstallene nærmer seg nivået til James Bond, hovedrolleinnehaver Renate Reinsve stakk av med pris i Cannes, og filmen er nå årets norske Oscar-kandidat. Forventningene mine var deretter da jeg spent satte meg ned i en fullsatt kinosal. Kanskje var de urettferdig høye, for to timer seinere slo skuffelsen innover meg: Er dette virkelig filmen som tar verden med storm?

På sitt beste er den skikkelig bra, «Annie Hall»-bra, med et eklektisk lydspor, gode skuespillere og nydelig kinematografi. Men hver gang den dro slappe jokes, og mesket seg i karikert tidsånd, fikk jeg lyst til å begrave hodet i det fremre kinosetet. Det som likevel volder meg mest hodebry, er hovedrollen. Bak de vakre Oslo-bildene, lekker Julie som en sil.

Julie (Renate Reinsve) er ikke hovedkarakter i sin egen film. Hun sier det jo selv: Hun er en «birolle i sitt eget liv». Hun er over snittet pen og ekstrovert, men har ingen venner, bare anekdotiske interesser, og avslutter prestisjefylte studieløp med skuldertrekk. Hun er en nidkjær pugger, men ufokusert. Hun skriver «intellektuelle» tekster (om å suge pikk), er sjelevenn med en intellektuell, men klarer ikke å bite fra seg når han kaster enkle psykologiske analyser etter henne. Hun er et geni som kommer til kort. Hun tas ikke på alvor av manusforfatterne; hennes sprikende motivasjoner blir dekket over av et ønske om å dyrke uutgrunnelig ambivalens. Julie er alt og ingenting. Som kvinne i 20-åra vil jeg relatere til henne, men hun kjeder meg voldsomt.

Julie nevner en venninne én gang; hun dumpa henne fordi Julie fant seg en kjæreste. Hvis kvinner boikottet venner på det grunnlaget, ville ikke verden stått til i morgen. I filmens univers er kvinnelig vennskap «a three-hour brunch friend», som Greta Gerwig sier (til venninnen sin) i inspirasjonskilden og romcomen «Frances Ha». Det står i lysende kontrast til guttegjengen i Triers debutfilm «Reprise», hvor det ikke var måte på emosjonell og intellektuell forbrødring.

MOT ALLE ODDS: Renate Reinsve klarer å blåse liv i en intetsigende karakter. Foto: Oslo Pictures/ SF Studios
MOT ALLE ODDS: Renate Reinsve klarer å blåse liv i en intetsigende karakter. Foto: Oslo Pictures/ SF Studios Vis mer

Sannheten er at Julie oppleves som et blankt lerret med slapt påtegnede piler som peker i alle retninger, hvor menn utgjør gravitasjonspunkter. Det er et godt utgangspunkt for å speile erfaringene til de to mannlige karakterene, som Eskil Vogt og Joachim Trier har et langt bedre grep om. Aksel (Anders Danielsen Lie) og Eivind (Herbert Nordrum) er eldre menn med interesser, som tar valg som oppleves som eksistensielle, med vennegjenger og et liv de kan invitere Julie inn i.

Renate Reinsve er henvist til å spille en kvinne som er brygget på et tynt oppkok av «millennial» og «flink pike». Hun har, mot alle odds, klart å blåse liv i en intetsigende karakter. Det er prisverdig.

I begynnelsen av filmen stabler Julie opp feministklassikeren «Det annet kjønn» i kjærestens bokhylle. Ja, filmen kan forstås som frigjøringsfortellingen til en kvinne som vil definere seg selv utenfor et mannlig blikk. Men Julie blir aldri fri – til siste slutt er hun kneblet av manusforfatternes betatte blikk på en karakter som likner mer på en oppstyltet idé enn en kvinne.

Filmen heter «Julie i 12 kapitler» på fransk. «Aksel og Eivind» ville vært ærligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer