«Hun klatret i trærne og akte kjelke til kjolen spjæret»

100 år med Astrid Lindgren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I 100 år har verden hatt Astrid Lindgren. I flesteparten av disse har Lindgren fortryllet verden med flygende tjukkaser, rødhårede jentespillopper og varmhjertede storebrødre.

37-årige Astrid så neppe for seg hvilket eventyr hun ga seg ut på da hun satt på sengekanten og fortalte historien om Pippi Langstrømpe til sin syke, ti år gamle datter.

- Den historien har hun måttet gjenta noen ganger, har datteren Karin tørt bemerket i ettertid.

Universelt

Boka lagde revolusjon i barneværelset, liker de å si i Sverige. Fortsatt forhekses barn av Pippis fantastiske eventyr, Lottas infame påfunn, Tjorvens blide somrer, Ronjas rufsete skogsprell og Jonatans grensesprengende omsorg.

- Grunnen til det har jeg grublet mye på, og hadde jeg hatt svaret, ville jeg nok ha skrevet en bok om det, sier Lena Törnkvist.

Hun er bibliotekar og ansvarlig for Astrid Lindgren-arkivet på Kungliga Biblioteket i Stockholm, et gedigent forfatterarkiv som står på UNESCOs verdensarvliste.

- Til tross for at hennes personfigurer er veldig forankret i både tid og rom, så treffer hun det universelle. Hun hadde en kontakt med barnet i seg som var uvanlig levende og hun visste, ikke bare i teorien, hva som berørte barn, sier hun til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer