«Hun klatret i trærne og akte kjelke til kjolen spjæret»

100 år med Astrid Lindgren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I 100 år har verden hatt Astrid Lindgren. I flesteparten av disse har Lindgren fortryllet verden med flygende tjukkaser, rødhårede jentespillopper og varmhjertede storebrødre.

Astrid Lindgren

I år er det 100 år siden Astrid Lindgren ble født.

Jubileet feires i Oslo klokka ti i morgen tidlig. Da går mer enn 250 skolebarn, utkledd som sin favoritt-Lindgren-figur, går med norske og svenske flagg, skuespillere fra Astrid Lindgrens Värld i Sverige deltar, politiet stiller som Kling og Klang.

Pippis hest kommer – og det gjør også Inger Nilsson, kjent som Pippi fra spillefilmene. Og alle ender opp ved Den svenske ambassadens representasjonsbolig tre kvarter senere.

Biografi:

 • Født i Vimmerby, Småland 14. november 1907.
 • Død 28. januar 2002.
 • 1926: Som 18-åring får hun sønnen Lars, og blir enslig mor.
 • 1931: Astrid Ericsson gifter seg med Sture Lindgren, og i 1934 får de datteren Karin.
 • Debuterer som forfatter i 1944, 37 år gammel, med «Britt-Marie lättar sitt hjärta.»
 • Siste bok («En jul när jag var liten») skrev hun i 1992, 85 år gammel.
 • Bøkene hennes er oversatt til 94 språk.
  (Kilde: Kungliga biblioteket, Wikipedia)


  Astrid Lindgrens mest kjente bokhelter

 • Pippi Langstrømpe
 • Karlsson på taket
 • Emil fra Lønneberget
 • Marikken
 • Brødrene Løvehjerte
 • Mio min Mio
 • Barna i Bakkebygrenda
 • Lotta i Bråkmakergata
 • Ronja Røverdatter
 • Tjorven på Saltkråkan
 • Mesterdetektiven Blomkvist

37-årige Astrid så neppe for seg hvilket eventyr hun ga seg ut på da hun satt på sengekanten og fortalte historien om Pippi Langstrømpe til sin syke, ti år gamle datter.

- Den historien har hun måttet gjenta noen ganger, har datteren Karin tørt bemerket i ettertid.

Universelt

Boka lagde revolusjon i barneværelset, liker de å si i Sverige. Fortsatt forhekses barn av Pippis fantastiske eventyr, Lottas infame påfunn, Tjorvens blide somrer, Ronjas rufsete skogsprell og Jonatans grensesprengende omsorg.

- Grunnen til det har jeg grublet mye på, og hadde jeg hatt svaret, ville jeg nok ha skrevet en bok om det, sier Lena Törnkvist.

Hun er bibliotekar og ansvarlig for Astrid Lindgren-arkivet på Kungliga Biblioteket i Stockholm, et gedigent forfatterarkiv som står på UNESCOs verdensarvliste.

- Til tross for at hennes personfigurer er veldig forankret i både tid og rom, så treffer hun det universelle. Hun hadde en kontakt med barnet i seg som var uvanlig levende og hun visste, ikke bare i teorien, hva som berørte barn, sier hun til NTB.

POPULÆR: Arkivbilde fra 1969 av forfatteren Astrid Lindgren omgitt av barn. 14. november er det 100 år siden hun ble født i Vimmerby, men jubileet feires hele året, både i Sverige og utlandet. Foto: SCANPIX
POPULÆR: Arkivbilde fra 1969 av forfatteren Astrid Lindgren omgitt av barn. 14. november er det 100 år siden hun ble født i Vimmerby, men jubileet feires hele året, både i Sverige og utlandet. Foto: SCANPIX Vis mer

Elsket å leke

Selv har Astrid Lindgren sagt at en av hennes grusomste opplevelser var den dagen da hun som 12-13-åring oppdaget at hun ikke lenger kunne leke. Og en av hennes beste var da hun som mor gjenoppdaget evnen til å slenge seg fra gren til gren.

- Mor var jo ikke en sånn mamma som satt på benken i parken mens barna lekte ved siden av. Hun klatret i trærne og akte kjelke til kjolen spjæret og hadde det minst like morsomt som oss, har sønnen Lasse fortalt.

Ekte Pippi på Karl Johan

I hele år markeres 100-årsjubileet for Lindgrens fødsel både i Sverige og flere andre steder i verden. Gjennom utstillinger, bokutgivelser, prisutdelinger og en lang rekke andre markeringer skal damen som svenskene selv har kalt: «det nærmeste de kommer en statsstorhet», minnes som forfatter og engasjert samfunnsdebattant.

Her hjemme starter det hele torsdag denne uka. 250 skolebarn utkledd som sine favoritt-Lindgren-figurer paraderer sammen med en ekte Pippi Langstrømpe, Inger Nilsson fra Pippi-filmene. Det skjer på Karl Johan i forbindelse med at programmet for Lindgren-jubileet i Norge skal offentliggjøres.

Til høsten kommer Lindgrens personlig sekretær, Kerstin Kvint, til Oslo for å holde seminar.

Hjemme i Sverige skjer det også ting denne uken. Tirsdag åpner utstillingen «Ingen liten lort - Astrid Lindgren som opinionsdanner» i Kungliga biblioteket i Stockholm. Her stilles det ut brev, avisutklipp og sitater som forteller om Astrid Lindgrens store samfunnsengasjement i spørsmål om blant annet vern av barns rettigheter, dyrenes rettigheter og fredsspørsmål.

Lyset seiret

Lindgren er kjent for å ha hatt mange mørke tanker om verdens framtid. Hun var dypt bekymret for miljøødeleggelser, kjernekraftutvikling, oppblomstringen av nynazismen og vold mot barn.

- Men hun var svært bevisst på at selv om man er pessimist, må man jobbe som optimist og hun var overbevist om at barna er vårt eneste håp, det er dem vi må arbeide for, sier Lena Törnkvist.

- Hun var brennende engasjert helt til det siste, og det var fantastisk å se en 90-åring med et sånt engasjement. Og i nesten alt hun var engasjert i, var det tanken på barna som dominerte, sier hun.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer