Hun leder Touren

Guro Fostervold sluttet å konkurrere på sykkel som fireåring. I kveld og etparogtjue dager og kvelder framover skal hun lose TV 2-seerne gjennom verdens tøffeste sykkelløp - Tour de France.

ST. JEAN DE MONTS/OSLO (Dagbladet): -  Jeg ga meg mens jeg var på topp konkurransemessig - da jeg knuste alle de andre fireåringene på trehjulssykkel, forteller programlederen fra TV 2s hotell i en fransk småby ikke langt fra dagens startområde - og innimellom hektiske forberedelser til begivenheten.

-  Men jeg er veldig glad i sykkelsport, og er bare blitt mer og mer fascinert etter som jeg har satt meg inn i hva sykkel og et vanvittig race som Tour de France innebærer. Sykkel er så komplekst - og det er tour\'en også, sier Guro Fostervold begeistret.

-  Hva mener du?

-  Jo, altså. Det handler om så mye, mye mer enn den gule ledertrøya. De to norske Thor Hushovd og Kurt-Asle Arvesen for eksempel, har jo ingen ambisjon om å vinne Tour de France sammenlagt. Sammenlagtgreia blir egentlig bare en liten del av helheten. Du har klatretrøya som tilhører den til enhver tid råeste klatreren, du har tempoetappene, du har beste syklist under 25, du har den grønne poengtrøya som de beste sprinterne kjemper om, og der Thor Hushovd er blant favorittene. Og så videre. Det er mye å holde seerne orientert om. Og jeg håper at jeg skal klare å stille de til enhver tid relevante spørsmålene som folk der hjemme lurer på.

Mange poenger

-  Og nordmenn har fått fot for sykkel?

-  I stadig økende grad, føler vi. Hushovd og Arvesen har dratt nye seere til sporten med sine prestasjoner. I TV 2 tar vi ett steg av gangen. Vi har utvidet med et mobilt studio som skal stå i målområdet på hver etappe. Det er nytt av året, og det er derfor jeg skal være her i Frankrike. Men få nå med at jeg bare er en liten brikke i et stort og kvalitetssterkt TV 2-team. Det å ha med Dag Otto Lauritzen, for eksempel, er en stor fordel. Han har sjøl deltatt i Tour de France hele åtte ganger, og har masse kunnskap.

Lange dager

SOMMER I RACERFART: Guro Fostervold skal lede TV 2-seerne gjennom tre uker med daglige sendinger fra Tour de France. I går kveld slappet hun av med litt privatsykling ved TV 2-basen i St. Jean de Monts nær dagens startområde. Foto: Daniel S. Lauten
SOMMER I RACERFART: Guro Fostervold skal lede TV 2-seerne gjennom tre uker med daglige sendinger fra Tour de France. I går kveld slappet hun av med litt privatsykling ved TV 2-basen i St. Jean de Monts nær dagens startområde. Foto: Daniel S. Lauten Vis mer

Noen sommerfølelse blir det ikke for Guro Fostervold i juli. Tvert imot kommer dagene til å bestå av lange økter og minst tre timer direktesending hver eneste dag, helt til syklistene ruller inn på Champs Elysses 24. juli.

Premieren i dag består av en tempoetappe på 19 km fra Fromentine til Noirmoutier en L\'ille. TV 2 sender tre timer til sammen, pluss at teamene lager innslag til Magasinet.

TV 2 har følgende folk med seg til å dekke de 21 etappene over 23 dager:

Tre reportasjeteam, eget mobilt studio med Guro som programleder, to kommentatorer og seks personer i Norge. I alt 18 personer som skal dekke sommerens tøffeste ritt.

Guro kommer til å være plassert i målområdet med kommentatorene Johan Kaggestad og Christian Paasche.

-  Vi skal ha en halv time med egensending før og etter hver etappe. Selve etappene blir like i alle tv-land, forteller Guro Fostervold.