DOKUMENTAR: Dokumentarserien «Dian Fossey- Secrets in the Mist» handler om livet, arbeidet og drapet på gorillaforsker Dian Fossey. Video: National Geographic(1) Vis mer

«Dian Fossey: Secret in the Mist»

Hun levde med fjellgorillaer i konfliktherjet område. Fremdeles florerer vandre­historiene om hennes død

Ny dokumentarserie om drapet på den verdenskjente zoologen Dian Fossey.

(Dagbladet): Den 2. desember i år har National Geographic premiere på en ny dokumentarserie kalt «Dian Fossey: Secret in the Mist».

Dokumentaren omhandler den legendariske amerikanske zoologen, Dian Fossey (53), som ble verdensberømt for sitt engasjement for fjellgorillaene i Rwanda.

Fossey dro først til Kongo og startet sine feltundersøkelser, men ble arrestert og tvunget ut av landet på grunn av militært opprør. Det skriver Store Norske Leksikon.

53-åringen ble etter hvert en av verdens ledende eksperter på store aper, og var den første personen i verden til å oppnå skikkelig kontakt med fjellgorillaer.

Brutalt drept

Til daglig studerte hun gorillaene i Rwandas fjellskog ved Karisoke Research Center, et forskningssenter hun selv skapte i Volcanoes National Park i 1967.

ANERKJENT: Dian Fossey var en av verdens mest anerkjente zoologer da hun døde i 1985. Foto: ROBERT I.M. CAMPBELL/NATIONAL GEOGRAPHIC
ANERKJENT: Dian Fossey var en av verdens mest anerkjente zoologer da hun døde i 1985. Foto: ROBERT I.M. CAMPBELL/NATIONAL GEOGRAPHIC Vis mer

Fossey levde med andre ord i nær kontakt med dyrene; både alene og sammen med tilreisende studentgrupper.

Hun motarbeidet i alle år snikskyttere som profitterte på skutte og fangede fjellgorillaer.

En dag i 1985 ble hun plutselig funnet brutalt myrdet med en machete i sitt eget telt i samme område. Det skriver flere medier, deriblant Huffington Post.

Drapet har siden den dagen vært svært myteomspunnet, og vandrehistoriene om hva som egentlig skjedde med Fossey har florert i årevis.

Trolig er det noen som har vært sterkt i mot hennes arbeid med dyrene som har utført handlingen.

Blant annet mener mange at drapet var planlagt av rwandiske Protais Zigiranyirazo, mannen som er kjent for å ha etablert og styrt dødsskvadronene som drepte over 800 000 personer i Rwanda i 1994.

Nye opplysninger

Nå vil National Geographic avsløre hittil ukjente opplysninger om alt fra Fosseys viktige arbeid med dyrene, hennes liv, arv og uventede død.

Dokuserien inneholder «skjult kamera»-videoer, stillbilder og arkivklipp fra da Fossey var i live, samt intervjuer med kolleger og venner av zoologen. Det opplyser National Geographic på sine sider.

HARDT ARBEID: Fossey motarbeidet i alle år snikskyttere som profitterte på skutte og fangede fjellgorillaer. Foto: ROBERT I.M. CAMPBELL/NATIONAL GEOGRAPHIC
HARDT ARBEID: Fossey motarbeidet i alle år snikskyttere som profitterte på skutte og fangede fjellgorillaer. Foto: ROBERT I.M. CAMPBELL/NATIONAL GEOGRAPHIC Vis mer

Forskeren Wayne Richard McGuire, som jobbet sammen med Fossey, ble dømt for drapet, men slapp å sone fordi USA ikke har noen utleveringsavtale med Rwanda. Han har hele veien hevdet sin uskyld, og mener han ble gjort til en syndebukk av det korrupte rwandiske regimet, ifølge The Oklahoman.

Berømt etter døden

I 1983 ga Fossey ut selvbiografien «Gorillas in the Mist», som hovedsakelig tar for seg hennes vitenskapelige arbeid, i tillegg til de forskjellige memoarene hun skrev ned da hun arbeidet med gorillaene i Rwanda.

Etter at Fossey hadde gått bort, ble denne boka i 1988 filmatisert med navnet «I gorillaens rike» på norsk.

Det var den amerikanske skuespilleren Sigourney Weaver som spilte hovedrollen som Fossey i filmen - og ble raskt en suksess med gode mottakelser fra kritikerne.

Weaver vant to Golden Globes-statuetter for beste kvinnelige hovedrolle i en dramafilm, samt at den ble nominert til hele fem Oscar-priser i 1989 - blant annet for beste kvinnelige hovedrolle, beste filmatisering og beste originalmusikk.

«Virunga»-suksess

Kampen for fjellgorillaene har også vært tema i flere dokumentarer. Netflix-filmen «Virunga» har hatt stor suksess siden den kom ut i 2014.

To dager etter at en av hovedrollene i dokumentarfilmen, Emmanuel de Merode, ble skutt av krypskyttere, hadde filmen verdenspremiere.

Han ble heldigvis ikke drept av angrepet. Det sier likevel noe om hvor alvorlig situasjonen er for de vokterne som risikerer livet sitt hver eneste dag for å passe på de utrydningstrua artene.

Dokumentarfilmen viser alle sidene ved det å jobbe med et så alvorlig bevaringsarbeid som dette, og ble i 2014 Oscar-nominert for beste dokumentarfilm.

Kamp mot krypskyttere

De Merode er hovedvokteren i nasjonalparken Virunga i Den demokratiske republikken Kongo, der vi finner hjemstedet til noen av de siste fjellgorillaene i verden.

Gorillaene blir passet på av en liten gruppe skogvoktere, blant dem en tidligere barnesoldat og en belgisk prins.

Og som skyteepisoden i 2014 tydelig tilsier; de ofrer alt i forsøket på å beskytte parken mot bevæpnede rebeller, krypskyttere og et britisk selskap som forsøker å ta kontrollen over Kongos store naturressurser.