Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Ny bok:

Hun likner Trump mer enn mange tror

Ei ny bok beskriver Melania Trump som en ambisiøs og usentimental person, som brukte tiden etter at ektemannen ble valgt til å forhandle fram en bedre ektepakt for seg selv.

AMBISIØS: Melania Trump skal tidlig ha forstått at Donald Trump ikke likte å bli stilt krav til, og at han trengte mye ros, og innrettet seg deretter. En ny bok beskriver henne som ambisiøs, strategisk og disiplinert. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix.
AMBISIØS: Melania Trump skal tidlig ha forstått at Donald Trump ikke likte å bli stilt krav til, og at han trengte mye ros, og innrettet seg deretter. En ny bok beskriver henne som ambisiøs, strategisk og disiplinert. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix. Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Da Melania Trump en gang ble spurt om hun ville vært sammen med Donald Trump hvis han ikke var rik, svarte hun med et nytt spørsmål: «Dersom jeg ikke var vakker, tror du han ville vært sammen med meg

Reaksjonen sier mye om den mystiske amerikanske førstedamen, som journalister og lesere har prøvd å lese tankene til siden Donald Trump ble valgt som president i 2016. Hun har ofte blitt forstått som en slags desperat fange, lidende og taust gjenstridig, som da hun syntes å trekke hånda offentlig vekk fra ektemannens tidligere i år. Emneknaggen #FreeMelania har gått sin seiersgang på nettet både to og tre ganger. Vårens demonstranter i de amerikanske byene har holdt opp skilt med «Løp, Melania, løp».

Ei ny bok, «The Art of Her Deal» av Washington Post-reporter Mary Jordan, tegner et ganske annet bilde av Melania, og ett som er mer i tråd med sitatet ovenfor. I Jordans bok framstår Melania mest av alt som en usentimental kyniker og en ambisiøs realist. Det kommer ikke minst godt fram i historien om hva som egentlig skjedde da Melania lenge etter mannens innsettelse som president valgte å bli boende i New York sammen med sønnen Barron.

Den offisielle forklaringen var at hun ikke ville at sønnen skulle bli forstyrret i skolegangen, spekulasjonene handlet om hun var sint eller såret etter de tallrike uhumske avsløringene som var kommet om Trump i løpet av valgkampen. Men slik Jordan beskriver det, var Melania først og fremst opptatt av å forhandle fram en bedre ektepakt enn den hun hadde fått da hun giftet seg med Donald.

Hun visste at mannens PR-folk ville se henne ved presidentens side i Washington, hun kunne bruke den offentlige ydmykelsen hun hadde vært gjennom etter opptaket der Trump kom med sitt famøse «grab’em by the pussy»-sitat, og hun kom ut av det hele med en avtale som gjorde at sønnen Barron ville bli tilgodesett på en måte som var mer på linje med Trumps tre eldste barn.

Det var ikke en utypisk opptreden for en kvinne som, siden hun var liten, hadde vært opptatt av å komme seg opp og fram. Hun vokste opp i den lille byen Novo Mesto i Slovenia, den gang en del av Titos Jugoslavia. Det var verken mye penger eller glamour, men Melanias mor, syersken Amalija, kledde henne i nydelig tilvirkede klær og lærte henne å være hardtarbeidende og ærgjerrig.

Melania ble modell, først i hjemlandet, så i Milano og New York, og det er påfallende hvor mange av dem som møtte henne som beskriver henne på samme måte: Hun var behersket, disiplinert, og profesjonell, og foretrakk å få besøk av søsteren og moren framfor å feste og ta dop. Hun var aldri ustelt og aldri blakk. Hun klaget aldri. Men de som hjalp henne merket seg også at hun ikke virket spesielt takknemlig, og at hun ikke beholdt venner eller forbindelser lenge. Hun synes alltid å ha vært på vei videre. Men hun brøt aldri gjennom til toppsjiktet i modellbransjen. En fotografvenn av henne var sikker på at hun aldri ville jobbe for de store magasinene, fordi hun ikke hadde evnen til å gi liv til et bilde som de virkelig berømte modellene hadde.

Dersom Melania skulle nå noe toppsjikt, måtte det skje på andre måter. Og sannelig: Etter at hun ble sammen med Trump ble de store oppdragene flere, fordi han trakk i tråder på hennes vegne og fordi det var en pikant privat historie å selge sammen med bildene.

NEKTER: USAs president, Donald Trump vil ikke bruke maske under coronakrisa. I denne videoen trosser Melania Trump nettopp det. Video: Scanpix / Dagbladet TV Vis mer

Boka tegner et bilde av Melania som én som likner ektemannen langt mer enn hva mange tror. I motsetning til ham er hun rolig, opptatt av ikke å si noe som kan gjøre skade, og uten behov for å trekke oppmerksomheten mot seg selv. Men som ham er hun imagebevisst, uromantisk, og generelt mistenksom mot alle som ikke tilhører den innerste sirkelen hennes. Som ham har hun ikke gått av veien for å pynte på sannheten om seg selv; CV-en hennes inneholder en universitetsgrad hun ikke har, og påstanden om at hun snakker fire språk viser seg å være heller hul.

Melania skal være en av svært få som Trump selv aldri mistenker for å ha skjulte motiver. Hun skal ha backet presidentambisjonene hans helt og holdent fra første stund, og skal ha spilt en vesentlig rolle i flere viktige avgjørelser. Blant annet argumenterte hun for at det var nettopp Mike Pence som burde bli visepresidentkandidat, fordi hun mente at de to fremste konkurrentene, Chris Christie og Newt Gingrich, ikke ville være like bekvemme med å være nummer to.

Hun har iblant flagget andre syn enn ektemannen. Da historien sprakk om at immigrantbarn ble skilt fra foreldrene sine på den amerikanske grensen, rykket Melania ut og sa at det var noe hun hatet å være vitne til og ba om reform på feltet. Jordan har imidlertid kilder som sier at dette var et planlagt steg som Trump var innforstått med. Og selv om det ikke er kjent akkurat hvor mye av mannens politikk Melania støtter, videreformulerte hun ivrig konspirasjonsteorien om at Barack Obama ikke var født i USA, den som mannen hennes sørget for å gjøre vidt og bredt kjent.

I det hele tatt er «The Art of Her Deal» en påminnelse om hvor effektivt det kan være å holde igjen. Melanias lukkede ytre gjør at det er mulig å projisere alt mulig inn i henne. Den som ønsker seg en alliert, en femtekolonnist på innsida av Det hvite hus, har kunnet til seg selv at hun i alle fall i noen grad er en av dem. Mary Jordans bok gjør det klart at Melania Trump først og fremst er én som passer på seg og sine.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!