PRØVER IGJEN: Det gikk ikke helt etter planen da Kaja Bremnes prøvde seg på Bylarm for første gang i 2007. Nå tar hun sats igjen. Foto: LINE ROKSØY
PRØVER IGJEN: Det gikk ikke helt etter planen da Kaja Bremnes prøvde seg på Bylarm for første gang i 2007. Nå tar hun sats igjen. Foto: LINE ROKSØYVis mer

Hun møtte veggen etter Bylarm i 2007

Nå prøver Kaja Bremnes seg på nytt.

(Dagbladet.no): Kaja Bremnes var en av de mest forhåndshypede artistene på Bylarm i 2007. Dagbladet Fredag gjorde et lengre intervju med henne under vignetten «Disse har vi tro på i 2007». Hun hadde planer om å gi ut plate. Alt lå til rette for Kaja Sonberg Bremnes - datter av Ola og niesen til Kari.

Men så gikk det ikke helt som planlagt.

- Ja, jeg møtte vel veggen, for å si det litt enkelt. Jeg var kanskje så tom at jeg ikke hadde noe å levere, sier Kaja til Dagbladet.no i dag.

Ikke klar for oppmerksom- heten
«Det var surt som en gammel kjøkkenklut,» skrev Dagbladets anmelder Sigrid Hvidsten om konserten hennes i VG-teltet.

Og Kaja var ikke særlig fornøyd selv.

- Det var veldig mye på en gang. Jeg hadde nettopp flyttet hjemmefra og fått en ganske krevende jobb i Trondheim. Jeg var usikker på mange ting. Og mange rundt meg skulle hele tiden komme med innspill om hva og hvem jeg burde være musikalsk. Jeg følte etterhvert at jeg mista mitt eget uttrykk, og at det var vanskelig for meg å fortsette å spille når jeg ikke kunne stå inne for det jeg gjorde.

Hun var rett og slett ikke klar for all oppmerksomheten. Bylarm-konserten ble en surrealistisk opplevelse, synes hun.

- Det var jo fantastisk å spille der. Men samtidig merket jeg at jeg ikke helt hadde den kontakten med meg selv og publikum, som er grunnen til at jeg gjør dette. Jeg var ikke helt til stede, rett og slett. Det var som om jeg stod blant publikum, eller satt oppunder taket og så ned på meg selv. En helt uvirkelig opplevelse, sier hun.

- Må komme av seg selv
Istedet for å forfølge musikkdrømmen i byen, flyttet hun hjem igjen til Bremnes i Kvæfjord. Der har hun tatt det helt med ro. Puslet med musikken, begynt å spille piano igjen, og gått lange turer og «hørt på havet». Og fredag 20. februar er hun klar til å prøve seg på Bylarm igjen.

- Jeg har funnet ut at jeg trives bedre med å ta ting litt saktere. Jeg har jo tenkt å drive med dette ganske lenge. Det med musikken er der hele tida, har jeg funnet ut. Det er greit å ikke stresse det fram, det må komme av seg selv. Det var kanskje det som ble feil sist, mener hun.

En del er også annerledes når hun går på scenen denne gangen. Mens hun før pleide å «gjemme seg bak» bandet sitt, skal hun nå spille mutters alene på den ene av de to Bylarm-konsertene. På den andre har hun med seg et lite band. Dessuten ser hun annerledes ut også. Forrige gang vi snakket med henne, hadde hun raket av seg alt håret. Nå har det vokst ut igjen, og det passer henne bra.

- Nå gleder jeg meg veldig. Jeg har bare lyst til å spille, og få den gode følelsen når du virkelig får kontakt med publikum. Også håper jeg kanskje at folk får litt øynene opp for det jeg gjør, sier hun.

- Hvordan vil du beskrive musikken din?

- Jeg er en typisk tenker som legger mye fokus på tekstene. Musikken er melankolsk, kanskje litt vindskeiv, og veldig personlig, mener hun.

Dagen før Bylarm starter, 18. februar, fyller hun 21. år.

- Da blir det kake!

Hør Kajas musikk på MySpace.

I 2007: Slik så Kaja Bremnes ut da Dagbladet møtte henne før Bylarm i 2007. Foto: HÅVARD KALLESTAD
I 2007: Slik så Kaja Bremnes ut da Dagbladet møtte henne før Bylarm i 2007. Foto: HÅVARD KALLESTAD Vis mer