Hun og han

Ujevne noveller som passer aller best for melankolsk anlagte romantikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: For seks år siden fulgte Frode Grytten opp boka som fortsatt framstår som hovedverket hans, «Bikubesong» (1999), med det som nærmest må kunne kalles en konseptutgivelse. I korthistoriesamlingen «Popsongar» hadde han satt stramme rammer for seg selv: 24 tekster som foregår i løpet av til sammen 24 timer, alle på hvert sitt sted, alle inspirert av hver sin navngitte popklassiker. Også høstens utgivelse, «Rom ved havet, rom i byen», er en slags konseptnovellesamling: De ti fortellingene, hver på rundt 20 sider, bærer titler etter og er inspirert av ti malerier av den amerikanske mesteren Edward Hopper (1882-1967). Også situasjonene i maleriene – en naken kvinne i et rom ved havet, en mann som ser ut av et hotellvindu, en kvinne foran et vindu med en bil utenfor – gjenskapes i detalj i tekstene. Men særlig den hyppige forekomsten av mobiltelefoner forteller leseren at novellene foregår i en annen tid enn Hoppers bilder, som er malt i perioden fra 1928 til 1961. Historiene foregår dessuten bare delvis i Hoppers eget geografiske landskap, New York og Cape Cod.

Fra «Popsongar» har Grytten også tatt med seg ikke bare flere av de mytologiserte storbyene som dukker opp som kulisser for handlingen i den nye boka, men en lignende idé om samtidighet: Påfallende mange av historiene i «Rom ved havet, rom i byen» foregår seinsommerdagen 27. august – før klokka passerer tolv og datoen viser 28. i den siste novellen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer