- Hun revolusjonerte saudiarabisk litteratur

«Jentene fra Riyadh» får kvinner til å skrive.

(Dagbladet.no): Antall romaner utgitt i Saudi-Arabia økte drastisk – muligens til og med fordoblet seg – fra 2005 til 2006. Og kanskje mer i øyenfallende: Halvparten av forfatterne som ga ut bøker i Saudi-Arabia i 2006 var kvinner.

Årsaken er nok sammensatt. Men flere saudiarabiske litteraturkjennere tror debutboka til 25 år gamle Rajaa Alsanea har hatt mye å si.

Kontroversiell

- Jeg ser på «Jentene fra Riyadh» som et veiskille for lesing i Saudi-Arabia. Bokas fryktløshet fikk kvinner til å skrive i samme stil, og til å publisere sine egne erfaringer fra dagliglivet, sier den saudiarabiske forfatteren Hassan al-Neimy til nyhetsbyrået Reuters.

«Jentene fra Riyadh» skapte oppstyr i Saudi-Arabia da den kom ut i 2005. Ikke bare var forfatteren en ung kvinne, men hun skrev om tabubelagte temaer som alkohol, kjærlighet, homofili og fire unge kvinners drømmer og dagligliv i Riyadh. Boka viser hvordan venninnene snakker om menn og kjærlighet i det strengt muslimske samfunnet, og den har blitt kalt Saudi-Arabias svar på «Sex og singelliv».

- Romanen handler om en rekke personlige forhold mellom hovedpersonene og deres venner og menn. Å snakke om slikt offentlig er uhørt i Saudi-Arabia. Det betyr ikke at slike forhold ikke eksisterer. De blir bare ikke snakket om, sa Rajaa Alsanea til Dagbladet i fjor.

Kommer på norsk

Da hadde boka endelig blitt tillatt av saudiarabiske myndigheter, etter først å ha blitt gitt ut i Libanon og solgt på svartebørsen i Saudi-Arabia. Nylig kom den ut i engelsk oversettelse, og i midten av august kommer den på norsk.

SKAPTE OPPSTYR: Den saudiarabiske forfatteren Rajaa Alsanea. Foto: SCANPIX / AP / NAM Y. HUH
SKAPTE OPPSTYR: Den saudiarabiske forfatteren Rajaa Alsanea. Foto: SCANPIX / AP / NAM Y. HUH Vis mer

Men mye har skjedd med saudiarabisk litteratur siden 2005. Ifølge Hassan al-Neimy kom det ut 26 romaner i Saudi-Arabia i 2005. I 2006 var tallet 50. Tallene er riktignok litt upresise, ettersom mange bøker av saudiarabiske forfattere gis ut i Libanon og andre land. På den måten unngår forfatterne å bli sensurert av myndighetene.

Likevel har flere av de nye romanene fått forholdsvis vågale titler, som «al-Hobb fil Saudiyya» (saudiarabisk kjærlighet) og «Fosouq» (lettsindighet). Dette i et samfunn som Rajaa Alsanea beskriver på følgende måte:

- Kvinnene vises ikke i dagliglivet. De får ikke kjøre bil, har ikke stemmerett, kan ikke gå på kino eller konserter. Guttene har ikke lov til å oppholde seg på de kjøpesentrene hvor kvinnene er. Homofili og alkohol er forbudt, sa forfatteren til Dagbladet i fjor.

- Min ambisjon er å være det første viktige signalet på at ting forandrer seg. Ingen har noen gang tidligere snakket om livet til kvinner i Saudi-Arabia på denne måten, sa hun.

Nytt fenomen

Nå er det flere som gjør det. En av dem er Siba al-Harz, som debuterer med boka «al-Akharun» (de andre). I likhet med Alsanea gir hun ut boka på det libanesiske forlaget Saqi Books, men den er foreløpig ikke tilgjengelig i hjemlandet Saudi-Arabia. Boka tematiserer lesbiske, skyldfølelse og mariginalisering blant shiamuslimer i Saudi-Arabia.

Og al-Harz er langt fra den eneste unge, kvinnelige forfatteren som har fått kontrakt hos Saqi Books.

- Vi har gitt en sjanse til mange unge saudiarabiske forfattere, særlig kvinner. Det er et helt nytt fenomen, sier Hassan Ramadan fra forlagets London-kontor til Reuters.


I Norge gis boka ut av Versal forlag, som eies av A/S Dagbladet.