KRIMKONKURRANSE: Nyhetsredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, debuterte som krimforfatter i fjor. Nå er hun med på å finne Norges nye krimtalent.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRIMKONKURRANSE: Nyhetsredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, debuterte som krimforfatter i fjor. Nå er hun med på å finne Norges nye krimtalent. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Hun skal finne Norges nye krimtalent

Dagbladets nyhetsredaktør i juryen for krimkonkurranse.

(Dagbladet): Går du med en forfatter i magen har du nå sjansen til å bli landets nye krimkonge eller krimdronning. Forlaget Cappelen Damm utlyser i disse dager en krimromankonkurranse som er åpen for alle. Kravene er at manuskriptene må være upubliserte og skrevet på bokmål eller nynorsk.

Knut Gørvell, utviklingssjef hos Cappelen Damm, forklarer at det er kvaliteten på manuset som gjelder om du skal vinne.

- Det er ingen bestemte kriterier, bortsett fra at manuset skal være krim og selvsagt godt. Konkurransen er helt åpen. Men det er morsomt med noe nytt og friskt, sier Gørvell til Dagbladet.

Streng sjanger
Fristen på krimromankonkurransen er 7. januar 2013 og vinneren får en premie på 500.000 kroner. Beløpet inkluderer forskudd for salget i alle distribusjonskanaler og en hovedbokplass i Krimklubben i Tanum.

Gørvell forteller at forlaget har hatt flere romankonkurranser før, men at dette er første gang de arrangerer en ren krimromankonkurranse.

- Krimbøker er i skuddet. Nå er det sånn at internasjonale forleggere sier «Look to Scandinavia» om krimlitteraturen. Vi håper at konkurransen vil stimulere til enda bedre krimlitteratur, og at det vil inspirere folk til å ta krimsjangeren enda mer på alvor, sier han.

Jurymedlem Alexandra Beverfjord, krimforfatter og nyhetsredaktør i Dagbladet, sier hun syns det er spennende med krimkonkurransen som skal finne nye talenter.

- Krim er egentlig en streng sjanger og det er ofte den samme oppskriften som går igjen. Det blir spennende å se om folk utfordrer disse rammene. Jeg syns det er bra at det lages konkurranser som leter opp nye talenter på denne måten. Det er veldig spennende å være med på, sier hun.

Anonym konkurranse
Krimforfatter og advokat Chris Tvedt og forlagssjef i Cappelen Damm, Mariann Fugelsø Nilssen, sitter også i den bredt sammensatte juryen.
- De tre i juryen har forskjellig alder og bakgrunn. Dette gir de ulike perspektiver, noe som gjør dem godt kvalifisert til å velge en vinner, forklarer Gørvell.

Alle kan delta i konkurransen, og derfor er deltakerne anonyme. Gørvell forklarer at det alltid er slik i romankonkurranser.
- Det er jo for at juryen ikke skal bli påvirket av hvem som har skrevet det. De skal kun dømme ut fra manuskriptet, sier han.

Gørvell håper mange vil la seg inspirere til å delta i konkurransen.
- Vi vil både at etablerte forfattere skal prøve seg på nytt i krimsjangeren og at nye stemmer også får prøvd seg, avslutter han.