NY SJEF: Annilese Miskimmon tar over som operasjef i Oslo.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY SJEF: Annilese Miskimmon tar over som operasjef i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Hun skal lede Operaen ut av stormen

Irsk kvinne tar over skandalepreget kulturstue. Svak økonomi, krangling og kontroversielle lederlønninger på tapetet for den nye sjefen.

(Dagbladet): Det har stormet rundt Den Norske Opera & Ballet etter at det ble kjent at operasjef Per Boye Hansen ikke får fortsette i sin stilling etter 2017

Nå er det klart hvem som får jobben med å lede operahuset ut av stormen: Annilese Miskimmon (41), som kommer fra en toppstilling ved operaen i Aarhus.

- Jeg er svært glad for at vi har fått Annilese, sa administrerende direktør Nils Are Lysø på en pressekonferanse ved Operaen.

- Lagspill Miskimmon er irsk og har siden 2012 vært operasjef for Den Jyske Opera i Aarhus.

- Det er en stor ære å bli valgt som Den Norske Opera & Balletts nye operasjef, og jeg takker for denne fantastiske muligheten. Opera er lagspill og jeg ser fram til å skape spennende operaproduksjoner med alle mine nye kolleger, sier hun til pressen.

Samtidig som Miskimmon ble ny operasjef, ble tyske Karl-Heinz Steffens offentliggjort som ny musikksjef fra høsten 2016. Miskimmon tar over stillingen høsten 2017, men skal arbeide med Operaen på deltid fra neste år for å forberede arbeidet. Miskimmon arbeidet i 2003 med Den Norske Opera, da hun satt opp «Spar dame» på Folketeateret.

Lysø ble ansatt som ny administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett i fjor, og kom fra en jobb i Moods of Norway. Han etterfulgte Tom Remlov, og det er antatt at hans forhold til tidligere operasjef Per Boye Hansen var betent. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Uønsket Boye Hansen har vært klar på at han følte seg uønsket ved Operaen av personlige årsaker, ikke på bakgrunn av sine prestasjoner som operasjef. 

- Den rett alle arbeidstakere har til å få uttale seg før viktige avgjørelser om deres ansettelsesforhold treffes, ble nektet meg til tross for at jeg ba om det gjentatte ganger, skrev han i et åpent brev. 

En arbeidsmiljøundersøkelse skal ha vært gjennomført i hele organisasjonen av samme firma høsten 2013 og lagt frem på nyåret 2014. Den ble behandlet på ordinært vis, men viste ikke til graverende forhold, skriver Hansen i sitt brev. 

Kritikk fra kontinentet Etter Boye Hansen ikke fikk forlenget sitt åremål i vår haglet kritikken fra operakjennere over hele Europa. Lenge har det versert rykter om et konfliktfylt arbeidsmiljø i finkulturens storstue i Bjørvika.

I tillegg er økonomien ved Operaen en «tragédie en musique», da økende pensjonskostnader er i ferd med å ta over driftsbudsjettene.

Operaen har 1,3 milliarder kroner i gjeld og sliter med svært høye pensjonsforpliktelser. Den økonomiske situasjonen krever kutt også neste år.

Lyså hevet øyenbryn tidligere i år da han fikk krapp lønnsøkning til tross for at operaen sliter med dårlig økonomi. Leder Hans Ole Rian i Musikernes Fellesorganisasjon, som organiserer flere av de ansatte, ba da om en forklaring på lederlønnsøkninga.

- Det er kanskje ikke det beste signalet et styre kan sende ut hvis de er bekymret for økonomien i en virksomhet og ønsker at virksomhetens ansatte skal stå samlet og kollegialt i en økonomisk vanskelig tid, sier han.