Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hun skal lede Operaen ut av stormen

Irsk kvinne tar over skandalepreget kulturstue. Svak økonomi, krangling og kontroversielle lederlønninger på tapetet for den nye sjefen.

NY SJEF: Annilese Miskimmon tar over som operasjef i Oslo.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY SJEF: Annilese Miskimmon tar over som operasjef i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Det har stormet rundt Den Norske Opera & Ballet etter at det ble kjent at operasjef Per Boye Hansen ikke får fortsette i sin stilling etter 2017

Nå er det klart hvem som får jobben med å lede operahuset ut av stormen: Annilese Miskimmon (41), som kommer fra en toppstilling ved operaen i Aarhus.

- Jeg er svært glad for at vi har fått Annilese, sa administrerende direktør Nils Are Lysø på en pressekonferanse ved Operaen.

- Lagspill Miskimmon er irsk og har siden 2012 vært operasjef for Den Jyske Opera i Aarhus.

- Det er en stor ære å bli valgt som Den Norske Opera & Balletts nye operasjef, og jeg takker for denne fantastiske muligheten. Opera er lagspill og jeg ser fram til å skape spennende operaproduksjoner med alle mine nye kolleger, sier hun til pressen.

Samtidig som Miskimmon ble ny operasjef, ble tyske Karl-Heinz Steffens offentliggjort som ny musikksjef fra høsten 2016. Miskimmon tar over stillingen høsten 2017, men skal arbeide med Operaen på deltid fra neste år for å forberede arbeidet. Miskimmon arbeidet i 2003 med Den Norske Opera, da hun satt opp «Spar dame» på Folketeateret.

Lysø ble ansatt som ny administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett i fjor, og kom fra en jobb i Moods of Norway. Han etterfulgte Tom Remlov, og det er antatt at hans forhold til tidligere operasjef Per Boye Hansen var betent. 

- Uønsket Boye Hansen har vært klar på at han følte seg uønsket ved Operaen av personlige årsaker, ikke på bakgrunn av sine prestasjoner som operasjef. 

- Den rett alle arbeidstakere har til å få uttale seg før viktige avgjørelser om deres ansettelsesforhold treffes, ble nektet meg til tross for at jeg ba om det gjentatte ganger, skrev han i et åpent brev. 

En arbeidsmiljøundersøkelse skal ha vært gjennomført i hele organisasjonen av samme firma høsten 2013 og lagt frem på nyåret 2014. Den ble behandlet på ordinært vis, men viste ikke til graverende forhold, skriver Hansen i sitt brev. 

Kritikk fra kontinentet Etter Boye Hansen ikke fikk forlenget sitt åremål i vår haglet kritikken fra operakjennere over hele Europa. Lenge har det versert rykter om et konfliktfylt arbeidsmiljø i finkulturens storstue i Bjørvika.

I tillegg er økonomien ved Operaen en «tragédie en musique», da økende pensjonskostnader er i ferd med å ta over driftsbudsjettene.

Operaen har 1,3 milliarder kroner i gjeld og sliter med svært høye pensjonsforpliktelser. Den økonomiske situasjonen krever kutt også neste år.

Lyså hevet øyenbryn tidligere i år da han fikk krapp lønnsøkning til tross for at operaen sliter med dårlig økonomi. Leder Hans Ole Rian i Musikernes Fellesorganisasjon, som organiserer flere av de ansatte, ba da om en forklaring på lederlønnsøkninga.

- Det er kanskje ikke det beste signalet et styre kan sende ut hvis de er bekymret for økonomien i en virksomhet og ønsker at virksomhetens ansatte skal stå samlet og kollegialt i en økonomisk vanskelig tid, sier han. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media