Hun skal spille Lewinsky i skandaleserien

Monica Lewinsky produserer TV-serie om sexskandalen som fikk tidligere president Bill Clinton stilt for riksrett.

SKANDALE: - Det er først de siste åra jeg har fått muligheten til å ta tilbake historien, sier Monica Lewinsky om skandalen som førte til at Bill Clinton ble stilt for riksrett i 1998. Til neste år spilles hun av Beanie Feldstein i serien «Impeachment: American Crime Story». Foto: NTB Scanpix
SKANDALE: - Det er først de siste åra jeg har fått muligheten til å ta tilbake historien, sier Monica Lewinsky om skandalen som førte til at Bill Clinton ble stilt for riksrett i 1998. Til neste år spilles hun av Beanie Feldstein i serien «Impeachment: American Crime Story». Foto: NTB ScanpixVis mer

- Jeg hadde ikke et seksuelt forhold med den kvinnen, miss Lewinsky, sa tidligere president Bill Clinton i 1998.

True crime-antologien «American Crime Story», som premierte med sesongen «The People v. O.J. Simpson» i 2016, er tilbake i 2020. Den første sesongen vant hele ni Emmy-priser.

Denne gangen er det sexskandalen som førte til at president Bill Clinton ble stilt for riksrett i 1998 som står i fokus.

Blant produsentene er Monica Lewinsky - kvinnen Clinton til slutt innrømte at han hadde hatt et forhold med. Dette skriver blant annet The Guardian.

Sesongen har fått tittelen «Impeachment: American Crime Story», og vil ta for seg både forholdet mellom Lewinsky og Clinton og den påfølgende riksrettsprosessen.

Forholdet mellom den da 49 år gamle presidenten og den 22 år gamle praktikanten Lewinsky fant sted mellom 1995 og 1997, og ble avslørt i 1998.

YDMYKET: Monica Lewinsky ble kjent over natten da hennes affære med Bill Clinton ble avslørt. Video: Reuters Vis mer

Frykter valgkonsekvenser

Her i Norge var det TV 2 som omtalte serien først.

Elizabeth Greer «Beanie» Feldstein, kjent fra filmer som «Booksmart» og «Ladybird», spiller rollen som Lewinsky. «American Horror Story»-skuespiller Sarah Paulson spiller Linda Tripp, en ansatt i Det hvite hus som spilte en sentral rolle i prosessen ved å gjøre hemmelige opptak av private samtaler med Lewinsky.

Ifølge The New York Post har serien premiere 27 september 2020 - kort tid før det amerikanske valget.

- De kunne ikke valgt en verre timing for demokratene. Det blir en god dag for Donald Trump, sier politisk rådgiver Hank Sheinkopf, som tidligere har jobbet for Clinton, til avisa.

Han frykter at serien kan påvirke valget.

- Spørsmålet, i lys av metoo-bevegelsen, blir: Hvor var Joe Biden og alle de andre? Hvorfor beskyttet de ikke denne kvinnen? spør han.

Biden representerte Delaware i det amerikanske senatet fra 1973 til 2009.

- Tar tilbake historien

Serien er basert på boka «A Vast Conspiracy: The Real Sex Scandal That Nearly Brought Down a President» av Heffrey Toobin fra 1999. Produsent Ryan Murphy sikret seg rettighetene til boka allerede i 2017, men ønsket ikke å gå videre med prosjektet uten Lewinskys deltakelse.

Ifølge The Independent uttrykte han at han ønsket at Lewinsky, og ingen andre, skulle fortelle hennes historie.

- Jeg nølte, og når sant skal sies var jeg litt redd for å bli med på prosjektet, sier Lewinsky til Vanity Fair.

Etter et lengre møte med Murphy skal hun imidlertid ha blitt overbevist.

- Folk har fortalt min side av historien i flere tiår. Det er først de siste åra jeg har fått muligheten til å ta tilbake historien, sier hun.

IKKE FORNØYD: Etter å ha holdt en tale på et arrangement i Jerusalem, ble Monica Lewinsky intervjuet på scenen av den israelske journalisten Yonit Levi. Da Lewinsky fikk spørsmål om Bill Clinton, svarte hun ved å gå av scenen. Video: AP Vis mer

Ny oppmerksomhet

Den mer enn 20 år gamle skandalen har fått fornyet oppmerksomhet i kjølvannet av metoo-bevegelsen, og serien kommer kort tid etter dokumentaren «The Clinton Affair» fra i fjor.

TV-kanalen FX, som står bak både dokumentaren og «American Crime Story», vil ifølge The Guardian ikke ta imot innspill fra Clinton-familien under produksjonen.

«The People v. O.J. Simpson» ble en kjempesuksess, og seriens andre sesong «The Assassination of Gianni Versace» vant ytterligere tre Emmy-priser. En sesong om orkanen Katrina ble påbegynt, men ble skrinlagt i fjor.