- Hun skulle aldri ha sagt nei til «Senkveld»

Mauseth-bildene sprer seg på nett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Gørild Mauseth ser ut til å ha oppnådd akkurat det motsatte av hva hun ville med rettssaken mot NRK.

I går ble det klart at nakenbildene fra filmen «Brent av frost» hadde blitt lagt ut på pornonettstedet Nakenprat.no.

- Dårlig idé

Nå dukker de opp på stadig flere nettsider og nedlastnings-tjenester. 

TV2.no har også lagt ut det to sekunder lange klippet de viste på «Torsdagsklubben» på nett. Det er riktignok uten de mest avslørende nakenbildene.

Ikke nok med det, «Gørild Mauseth» er i dag det 11. mest brukte søkeordet på Kvasir.

- Det var en veldig dårlig idé å gå til sak mot NRK, sier medierådgiver Beate Barth Nossum til Dagbladet.no.

- Jeg kan godt ha forståelse for at hun vil nekte å vise bildene. Men det er ikke opplagt at hun kommer til å vinne saken. Og risikoen ved å tape den er stor. Det vil bety at det blir mer eller mindre fritt fram, sier Nossum.

DÅRLIGE RÅDGIVERE? Bildene av Gørild Mauseth har fått nytt liv på nett. Foto: HENNING LILLEGÅRD
DÅRLIGE RÅDGIVERE? Bildene av Gørild Mauseth har fått nytt liv på nett. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Hun har fulgt med på utviklingen i saken, og synes Mauseth har håndert den dårlig.

- Hennes måte å forholde seg til bildene på, er med på å eskalere sakens interesse på den måten hun selv ønsker å unngå, sier hun.

Burde vært på «Senkveld»

Barth Nossum får støtte av sin kollega, medierådgiver Svein Tore Bergestuen.

- Det virker på meg som om Mauseth ikke har forutsett hvilken oppmerksomhet rettssaken ville føre med seg, sier Bergestuen.

Han tar forbehold om at han ikke vet hvordan skuespilleren tenker, eller hva målet hennes er.

- Men så vidt jeg kan se har hun vist en grunnleggende mangel på forståelse av hvordan mediesamfunnet fungerer. Det understreket hun ved å avbryte Norges mest populære talkshow. Jeg vil tro at det hun ønsker er minst mulig oppmerksomhet. Men det hun gjør, fører til at oppmerksomheten maksimeres, sier han.

Han mener Mauseth ga fra seg en gyllen sjanse da hun trakk seg fra «Senkveld», i protest mot at Torsdagsklubben viste klippet.

- Hun skulle aldri ha sagt nei til «Senkveld»

-  Jeg tror mange har litt vanskelig for å se problemet med at det vises klipp fra en film hun spilte i for lenge siden. På Senkveld hadde hun hatt en fabelaktig mulighet til å kunne forklare hvorfor det er vanskelig for henne. Da kunne hun vunnet folket og snudd dem mot NRK, sier Bergestuen.

Han sier han skjønner fortvilelsen hennes, men skulle ønske at hun hadde hatt bedre rådgivere rundt seg.

Leserne støtter TV 2

Bergestuen kan ha rett i at Mauseth har folkeopinionen mot seg i forsøkene på å stoppe TV-kanaler fra å vise sexklippet. Vi har spurt leserne om de synes det var greit at TV 2 viste klippet, og har i skrivende stund fått inn 7127 stemmer. 73 prosent svarer «Ja, så klart». 

Leserne er imidlertid ikke like bastante når det gjelder NRK. 13 430 har så langt svart på om NRK hadde rett til å vise klippet, og 54 prosent svarer «ja». 26 prosent sa «nei», mens 20 prosent sa «ja, men de burde latt være». 

Gørild Mauseth har sagt at hun ikke ønsker å gi flere kommentarer før dommen har falt. Men Mauseths advokat Eirik Djønne er ikke enig i at hun tok en uoverveid beslutning ved å gå til sak mot NRK.

Som advokat hos Kulturadvokatene, har han lang erfaring i å representere kunstnere og skuespillere,

- Hun har hatt rådgivere rundt seg. Det har blitt gjort et valg her. Vi har vært fullstendig klar over at klippet kunne spre seg. Det er påregnelig, siden NRK la det ut på nett, sier han.

- Men dersom hun ikke hadde gått til sak mot dem, ville ikke så mange ha fått vite om det?

- Det er dilemmaet, ja. Men vi kan ikke la være å håndheve rettigheter fordi det kan få konsekvenser. Vi var klare over at oppmerksomheten ville kunne generere ytterligere spredning, og det er leit. Men slik er det, sier Djønne.

- NRK var verst

Han understreker også at de mener det er stor forskjell på klippene TV 2 og NRK har vist.

- TV 2 har vist klippet som ble brukt som grunnlag for parodien til «Kill Buljo». Det er det NRK også burde ha gjort. Istedet viste de også siste del av klippet, som inneholder frontal nakenhet. Hun ville sikre seg mot at dette ble brukt i andre sammenhenger enn det kunstneriske. Og vi mener at NRK gikk for langt, sier Djønne.

Han støtter også avgjørelsen hennes om å si nei til «Senkveld».

- Like før hun skulle i opptak, fikk hun melding om at et program på samme kanal ville vise klippet samme kveld. Det er ingen god melding å få med seg inn i et TV-studio. Det er klart det ikke er noen enkel situasjon for henne. Men uansett hvilke valg man gjør i en sånn situasjon, vil noen mene at det er galt. Det man må gjøre er å ta vare på seg selv, sier han.

DÅRLIG IDÉ: Beate Barth Nossum mener Mauseth ikke burde saksøkt NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer