KOMMENTARER

Hun som aldri må dø

Når du skal redde den amerikanske abortloven, må du leve lenge.

SUPERDIVA: Tilhengere av Ruth Bader Ginsburg tryglet henne om å holde ut. Hun svarte med en video fra sin daglige workout.
SUPERDIVA: Tilhengere av Ruth Bader Ginsburg tryglet henne om å holde ut. Hun svarte med en video fra sin daglige workout. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Folk begynte å bli nervøse. Donald Trump var i gang med å innfri en av sine aller viktigste valgløfter; å fylle amerikanske domstoler og ikke minst høyesterett med konservative dommere. Det kunne i verste fall true retten til selvbestemt abort, den som følger av dommen Roe vs Wade fra 1973.

Hold ut, RBG, lød heiaropene i sosiale medier til høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg som om noen dager fyller 86 år. Oppfordringen fra demokrater og feminister var brutalt direkte; ikke våg å dø før Trump er ute av Det hvite hus. En populær T-skjorte hadde påskriften: «Will donate organs to RBG».

Den aldrende dommeren, som hadde pensjonert seg på dagen for å gi plass til en ny liberal dommer om Hillary Clinton hadde vunnet presidentvalget, svarte fansen med en video av sin daglige treningsøkt i gymmen.

Neida, Ginsburg har ikke tenkt å gi seg med det første. Hun trener hardt for å overleve Trumps presidentskap.

Amerikansk høyesterett er en myteomspunnet institusjon blant jurister og politiske nerder verden over, men Ginsburg har fått kultstatus langt utover fagfeltet og sitt hjemland. To filmer om henne, en dokumentar og en spillefilm, lanseres også i Norge denne våren. Det er vanskelig å si hvilken som er mest spennende, eller mest velspilt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer