LEDER

Klima:

Hun står bak århundrets viktigste opprør

«Skolstrejk för klimatet» fyller ett år, og er den viktigste aktivistbevegelsen dette århundret.

Leder: Greta Thunberg kanskje årets mest innflytelsesrike menneske. Måtte hun overbevise og mobilisere enda flere i åra som kommer, skriver Dagbladet på lederplass. Her fra Foto: AFP
Leder: Greta Thunberg kanskje årets mest innflytelsesrike menneske. Måtte hun overbevise og mobilisere enda flere i åra som kommer, skriver Dagbladet på lederplass. Her fra Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

På bare ett år har Greta Thunbergs lavmælte klimaprotest utenfor den svenske riksdagen satt fyr på internasjonal klimapolitikk. Med vitenskapen i ryggen og snakketøyet i orden har sekstenåringen mobilisert ungdom i over 130 land.

Der har de tatt til gatene, i både metropoler og bygder, i protest mot den politiske handlingslammelsen verdens regjeringer er rammet av i møte med klimakrisen. Fra Re, Elverum, Mysen og Klepp til San Francisco, Berlin, Wellington og Lisboa: «Skolstrejk för klimatet» er dette århundres mest kraftfulle opprør mot den katastrofale kollisjonskursen menneskeheten er på.

Viljen til å lytte til den streikende ungdommen er tilsynelatende stor. Fra å sitte utenfor et parlament, har Thunberg det siste året turnert en rekke land for å snakke i dem. Hun har gjestet både FN og World Economic Forum, og er allerede nominert til Nobels fredspris. Da hun var på forsiden av Time Magazine beskrev hun usjenert og presist hvilken rekkevidde bevegelsen har fått: «Nå snakker jeg til hele verden.»

Men ikke alle tar det hun sier på alvor. Fornektere av vitenskap og populistiske politikere over hele verden har forsøkt å latterliggjøre både budskapet og avsenderen. Her i Norge ba statsminister Erna Solberg streikende elever om å bli på skolen for heller å diskutere i samfunnsfag- eller naturfagtimen.

Ansvarlige politikere og dyktige strateger forstår imidlertid både alvoret i budskapet og sprengkraften i bevegelsen. Klimastreikende ungdom kan ikke avfeies eller avvæpnes med servil dulling. Den eneste seieren for unge i dag, er en levelig klode å bli gammel på.

Klimakrisen vil revolusjonere verden uansett hvordan den utspiller seg. Thunbergs budskap er at vi selv velger hvilke endringer vi skal oppleve: De vi må gjennomgå for å unngå katastrofen, eller tilpasningene vi må foreta oss etter.

Den skolestreikende ungdommen velger det første, og ber politiske ledere behandle klimakrisen på samme måte som de ville gjort hvis huset deres sto i brann: Umiddelbart og handlekraftig.

Det samme gjør trolig de mange milliardene av mennesker i framtida som slipper å lide av vår mangelfulle håndtering i dag. Man skal ikke ha mye forestillingsevne for å se for seg mengden vold, krig og konflikt en mindre stabil og fruktbar klode vil avle fram.

Derfor er også Greta Thunberg og «skolstrejk för klimatet» den viktigste bevegelsen for både klimaet og freden dette århundret. Gratulerer med ettårsdagen.

SE TV: Stiftelsen Fritt Ords Pris 2019 ble i mai tildelt Natur og Ungdom og Greta Thunberg for deres bidrag til å gjøre klima- og miljødebatten handlingsrettet og mobiliserende. Video: Privat / NTB Scanpix Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer