LEDER

Klima:

Hun står bak århundrets viktigste opprør

«Skolstrejk för klimatet» fyller ett år, og er den viktigste aktivistbevegelsen dette århundret.

Leder: Greta Thunberg kanskje årets mest innflytelsesrike menneske. Måtte hun overbevise og mobilisere enda flere i åra som kommer, skriver Dagbladet på lederplass. Her fra Foto: AFP
Leder: Greta Thunberg kanskje årets mest innflytelsesrike menneske. Måtte hun overbevise og mobilisere enda flere i åra som kommer, skriver Dagbladet på lederplass. Her fra Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

På bare ett år har Greta Thunbergs lavmælte klimaprotest utenfor den svenske riksdagen satt fyr på internasjonal klimapolitikk. Med vitenskapen i ryggen og snakketøyet i orden har sekstenåringen mobilisert ungdom i over 130 land.

Der har de tatt til gatene, i både metropoler og bygder, i protest mot den politiske handlingslammelsen verdens regjeringer er rammet av i møte med klimakrisen. Fra Re, Elverum, Mysen og Klepp til San Francisco, Berlin, Wellington og Lisboa: «Skolstrejk för klimatet» er dette århundres mest kraftfulle opprør mot den katastrofale kollisjonskursen menneskeheten er på.

Viljen til å lytte til den streikende ungdommen er tilsynelatende stor. Fra å sitte utenfor et parlament, har Thunberg det siste året turnert en rekke land for å snakke i dem. Hun har gjestet både FN og World Economic Forum, og er allerede nominert til Nobels fredspris. Da hun var på forsiden av Time Magazine beskrev hun usjenert og presist hvilken rekkevidde bevegelsen har fått: «Nå snakker jeg til hele verden.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer