BLANT RASISTER: Norsk-britiske Deeyah Khan er klar med ny dokumentarfilm, «White Right: Meeting the Enemy». Den skal vises i NRK i 2018. Foto: FUUSE FILMS. Foto fra filmen.
BLANT RASISTER: Norsk-britiske Deeyah Khan er klar med ny dokumentarfilm, «White Right: Meeting the Enemy». Den skal vises i NRK i 2018. Foto: FUUSE FILMS. Foto fra filmen.Vis mer

Høyreekstremisme

Hun våger å se fanden i hvitøyet

Filmskaperen Deeyah Khan er modigere enn de fleste.

Kommentar

I den nye dokumentarfilmen «White Right: Meeting the Enemy» spør hun hvite, militante og bevæpna rasistiske menn om hva som motiverer dem personlig. Hun er mørk, hun er kvinne, hun er muslim: – Er jeg fienden din?

Deeyah Khans film hadde premiere denne uka på britiske ITV. Vi visste fra før at dama ikke er skyggeredd. Den forrige filmen hennes, «Jihad», der hun konfronterer islamistiske ekstremister, er heller ikke kose-TV. Men nå, i møter med folk som har truet henne på livet, blir det tydelig hva motet koster. En spinkel jente med store oppspilte øyne og svak stemme, av og til med en hjelm over de mørke hårtustene, omgitt av menn med tatoverte hakekors og naziflagg – det er norsk-britiske Deeyah Khan på jobb.

Ideen om å møte fienden kom etter et intervju hun ga til BBC for et år siden. «UK kommer aldri til å bli hvitt igjen,» sier hun og viser til innvandrere og folk som i likhet med henne selv har foreldre fra Pakistan, Afghanistan, India, Somalia. Hun sier også at det er liten vits i å drømme om gamle dager i England eller i innvandrernes opphavsland; folk må erkjenne og tilpasse seg at de lever i en multietnisk virkelighet.

Responsen ble hatsk. Trusler om drap og voldtekt. Da bestemte hun seg for å oppsøke dem med kamera og mikrofon, både gruppevis og enkeltvis. Scener i filmen er nervepirrende, som når hun trekker fram et gammelt fotografi av seg selv, seks år gammel, i antirasistisk demonstrasjonstog sammen med sin pappa. Også rasister kan bli krøllete i ansiktet.

Det er et ublidt og heller rufsete galleri av ytre høyre-ekstremister hun møter i USA. Hun er midt blant dem i «Unite the Right»-marsjen i Charlottesville i august, der en motdemonstrant ble kjørt ned og drept av en nynazist. Her møter hun lederne for NSM (National Socialist Movement) Jeff Schoep, Mike Schloer, Brian Culpepper, Ken Parker m.fl. Mange av dem har yrkesmilitær bakgrunn, nå er de militante nazister og Klansfolk som «hater jøder, homser, muslimer og meksikanere».

I intervjuer ansikt-til-ansikt sier de at de er oppriktig redde for at den hvite rasen skal bli en truet minoritet. Khan møter også de rike dress-og-slips-rasistene i tenketanken National Policy Institute, anført av Richard Spencer, som mener han står for en stuerein Trump-ideologi. Her er tungene glattere enn hos de tatoverte.

Et møte med Arno Michaelis, tidligere frontfigur i skinhead-bandet Centurion, gjør inntrykk. Han kuttet ut hvit makt-bevegelsen da han ble far til en datter. Nå skammer han seg over en fortid som «sosiopat».

Og så er det Brian Culpepper, som etter det første møtet tar ny kontakt med Deeyah Khan og forteller at han har hoppet av etter 11 år i NSM. Hvorfor det? Jo, fordi han har blitt kjent med henne og sett at hun er ok selv om hun er muslim. Hun er jo nesten som en venn!