- Hun var en revolusjon for bbarnelitteraturen

Se Anne-Cath. Vestly som Kanutten.

(Dagbladet.no): - I forhold til synet på barn, har Anne-Cath. Vestly hatt veldig stor påvirkning på oss i NRK, sier Kalle Fürst til Dagbladet.no.

Fürst er tidligere sjef for barne- og ungdomsavdelingen i NRK, og jobbet sammen med hele Norges mormor fra midten av 90-tallet.

Men hun har hatt innvirkning på arbeidet hans siden han begynte å jobbe med barne-tv for 35 år siden. I natt døde Anne-Cath. Vestly, 88 år gammel.

Barn i sentrum
Anne-Cath. Vestly begynte i «Barnetimen for de minste» allerede i 1951. I 1953 kom første bok om «Ole Aleksander», og siden har hun vært aktiv som forfatter i hele 50 år.

- Da jeg begynte å lage barne-tv,  brukte vi ofte voksne som lekte at de var barn. Å ha barn i sentrum, slik som i bøkene hennes, var litt uvanlig. Men det forsøkte jeg å få til, og jeg var helt klart veldig inspirert av henne, sier Fürst.

Han vokste opp med «Ole Aleksander», og hadde noen friske diskusjoner med Vestly da NRK skulle lage film og TV-serie av serien for ti år siden.

- Hun hadde etter min mening en helt enestående innsikt i barnesinnet, og klarte å formidle ting ut fra barns synspunkt. Mye av det hun skrev om er veldig universielt, som søskensjalusi eller det å flytte. Da vi skulle lage filmen, snakket vi om at vi kanskje skulle flytte disse synspunktene fram i nåtiden, og la Ole Aleksander leve på 90-tallet, forteller Fürst.

- Men det var det dummeste hun hadde hørt! Hvis vi skulle lage noe av hennes bøker, skulle vi gjøre det slik det var skrevet. Og da filmen var ferdig, så vi at hun nok hadde rett. Hun var en veldig sterk dame. En hel generasjon vokste opp med det hun skrev, og hun var veldig klar over sin egen betydning, mener han.

- En revolusjon
Også Anne-Cath. Vestlys siste redaktør i forlaget Gyldendal, Marianne Koch-Knudsen, forteller om en sterk forfatter.

- Hun var utrolig profesjonell, energifyllt og åpen. Hun krevde sitt av forlaget sitt, ting skulle være på stell. Men hun stilte også store krav til seg selv, sier Koch-Knudsen, som har jobbet med Vestly de siste 12 årene.

- Hun var et generøst og varmt menneske med masse humør, og en tøff dame. Hun så virkelig barn i øyehøyde. Der har du nøkkelen til hva hun har betydd for barnelitteraturen. Hun så på barn som akkurat like viktige som voksne, sier Koch-Knudsen.

Hun mener Vestly, på linje med Alf Prøysen og Astrid Lindgren, har vært foregangsfigurer på dette feltet.

- De så ikke på barn som noen som skulle oppdras. På denne måten har hun vært modell for en hel generasjon av forfattere. Hun var jo en revolusjon innen barnelitteraturen, sier hun.

- Hva er grunnen til at hun har forblitt så aktuell gjennom 50 år?

- Det er nettopp hennes interesse for samfunnet og menneskeverd. Hun var opptatt av hva som skjer nå, ikke for 50 år siden. I den siste «Mormor»-boka jeg jobbet med, var mormor på en oljeplattform, forteller hun.

Anne-Cath Vestly har i alt skrevet 49 barnebøker, som er oversatt til over 16 språk. De blir stadig oppdaget av nye lesere, på nye språk.

Se også:

Hele Norges mormor i bilder
Skriv din siste hilsen her
- Hun likte å være skuespiller