Hun var hatet av sin mor, og ble selv bestemor til Courtney Love

Glitrende selvbiografi om et ekstraordinært liv.

SELVBIOGRAFI: Paula Fox forteller om en særdeles turbulent barndom, i den første av to selvbiografier. Foto: NTB SCANPIX / AP /Victoria Will
SELVBIOGRAFI: Paula Fox forteller om en særdeles turbulent barndom, i den første av to selvbiografier. Foto: NTB SCANPIX / AP /Victoria Will Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Munnen forma seg til eit kaldt, strålande smil. Eg skalv inn i sjela».

Passasjen kunne vært hentet fra en grøssende massemorderkrim. Det er den ikke. Den er hentet fra Paula Fox' selvbiografi «Lånt stas». Det fryktelige smilet stammer fra Paulas mystiske mor, Elsie de Sola, som stirrer på sin lille datter med mord i blikket.

Først barnebokforfatter Den nå 91 år gamle New Yorkeren Paula Fox har hatt et selsomt liv, både privat og profesjonelt. Etter en ekstremt turbulent barndom, debuterte hun som barnebokforfatter da hun var over førti. For barnebokkarrieren mottok hun i 1978 det som ble regnet for verdens viktigste bokpris; H. C. Andersen-prisen.

Hun debuterte med voksenboka «Poor George» i 1967, og skrev flere kritikerroste romaner etter det. De ble senere glemt, inntil Jonathan Frantzen gjenoppdaget hennes forfatterskap. Det førte til at samtlige av hennes 60- og 70-tallsromaner nå har kommet i nye opplag, med stor suksess. En forfatterskjebne som for øvrig er påfallende lik to av hennes samtidige kolleger, James Salter og Richard Yates.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer