«Hun var litt rar, hun ville ha Julians oppmerksomhet»

Nå kommer den første norske Wikileaks-boka med hele historien om voldtektsanklagene mot Julian Assange.

HETT BOKEMNE: Den detaljerte historien om Wikileaks-grunnlegger Julian Assange blir for første gang å lese i en norsk bok. Her fra et seminar i Stockholm i forkant for voldtektsanklagene. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
HETT BOKEMNE: Den detaljerte historien om Wikileaks-grunnlegger Julian Assange blir for første gang å lese i en norsk bok. Her fra et seminar i Stockholm i forkant for voldtektsanklagene. Foto: Bertil Ericson / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Etter at han sto bak massive lekkasjer med hemmelige dokumenter fra Afghanistan, Irak og USAs diplomati, har Wikileaks-grunnlegger Julian Assange selv opplevd lekkasjer om voldtekts- og overgrepsbeskyldningene i Sverige.

Mandag kommer den første norskspråklige boka til bokhandlerne. Den uautorisert biografien «Julian Assange: Kampen for Sannheten» utgitt på Vendetta Forlag i Norge tar for seg Assanges hemmelighetsfulle liv fra de første lekkasjene til de svenske voldtektsbeskyldningene.

Navngir kvinnene «Sommeren 2010 var avgjørende for WikiLeaks. I august da Julian ble beskyldt for å angivelig ha voldtatt to kvinner i Sverige, fikk teamet panikk. Hva ville dette bety for WikiLeaks?»

Boken går inn på detaljene rundt beskyldningene til de to svenske kvinnene, som forøvrig navngis. Ingen norske medier har hittil navngitt de to kvinnnene.

I den uautoriserte biografien framkommer få nye opplysninger, men går inn på detaljene om det mye omtalte kondomet som skal ha sprukket. Det beskrives også i detalj hvordan han møtte den andre kvinnen da han holdt et foredrag.

«Hun var litt rar, hun ville ha Julians oppmerksomhet. Ingen visste hvem hun var», står det i boken.

Boka er ikke den første på det internasjonale markedet. Blant annet har The Guardian-journalistene David Leigh og Luke Harding skrevet boka «WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy» og «Inside Wikileaks» av Wikileaks-avhopperen Daniel Domscheit-Berg der han skriver om sin tid sammen med Wikileaks-grunnleggeren.

I boka «Julian Assange: Kampen for Sannheten» framkommer det opplysninger om at det var en artikkel i Newsweek i august 2010 som til slutt førte til at samarbeidet mellom Wikileaks og Domscheit-Berg tok slutt, fordi det hadde stått at «noen nær Wikileaks» hadde sagt at folk var bekymret for Assanges måte å forsvare seg med konspirasjonsteorier.

Har bedt kvinnene trekk beskyldningene Assange er etterlyst av svenske myndigheter som ønsker å avhøre ham om en mulig voldtekt og overgrep. Wikileaks-grunnleggeren har hele tiden nektet for beskyldningene.

Da Dagbladet møtte ham i Øst-England før nyttår ba han kvinnene trekke tilbake beskyldningene. Han refset også sin tidligere samarbeidspartner Daniel Domscheit-Berg for at han skrev bok om hans tid i Wikileaks.

NEKTER FOR BESKYLDNINGEEN: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Foto: Reuters/Paul Hackett/Scanpix
NEKTER FOR BESKYLDNINGEEN: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Foto: Reuters/Paul Hackett/Scanpix Vis mer

- Basert på tidligere uttalelser fra denne personen virker det som at han oppfører seg på en ufin måte og jeg tror alle kan se det. Det er av og til sånn med ansatte med personlige problemer som får sparken at de oppfører seg på en dårlig måte.

- Frykter du for detaljene i boka?

- Nei, det er ingen detaljer som kan skade de pågående prosjektene.

- Han forsøker å tjene penger på Wikileaks, og det er uheldig at noen svikter organisasjonen på denne måten, men sånn er livet, sier Assange.

- Må skrive egen bok Julian Assanges egen bok «Wikileaks Versus the World» kommer på det internasjonale markedet i april. Han har tidligere uttalt at han ikke ønsker å skrive boka, men at han må på grunn av den økonomiske situasjonen til Wikileaks. Kontrakten er verdt i overkant av 1,1 millioner britiske pund, som tilsvarer rundt 10 millioner norske kroner.

- Jeg vil ikke skrive denne boka, men jeg må. Jeg må forsvare meg selv og holde WikiLeaks gående, sa Assange.

«Hun var litt rar, hun ville ha Julians oppmerksomhet»