- Hun var som sine romanfigurer, stolt og raus

Anne Karin Elstad bisatt i dag.

FOLKEKJÆR: Anne Karin Elstad døde onsdag 4. april. Hun var en av Norges mest folkekjære forfattere.

Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
FOLKEKJÆR: Anne Karin Elstad døde onsdag 4. april. Hun var en av Norges mest folkekjære forfattere. Foto: Kristin Svorte / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Anne Karin Elstad ble i dag bisatt fra Fagerborg kirke i Oslo. Prest Kirsti Aasen forrettet under bisettelsen.

Den foklekjære forfatteren døde i sitt hjem onsdag 4. april. Hun etterlater seg tre barn og flere barnebarn.

- Hun har trolig dødd av hjerneslag, og døde sittende i en stol mens hun løste kryssord, sa tidligere Aschehoug-sjef William Nygaard til Dagbladet etter at dødsfallet var kjent.

Nåværende Aschehoug-sjef Mads Nygaard holdt tale i kirken i dag.

- Norge har mistet en av sine kjæreste forfattere. Anne Karin Elstad betød mye for både forlaget og alle som jobber her. Hun var som sine romanfigurer, stolt og raus, sa han.

- Elsket bøkene hennes
Flere kjente forfattere og bransjefolk har møtt opp for å ta farvel med forfatteren i dag.

- Jeg elsket bøkene hennes, hun var en stor inspirasjon for meg, sa Unni Lindell til Dagbladet, på vei inn i kirken.

- Hennes ekte beskrivelser av kvinneliv traff veldig mange. Vi har samme redaktør, og jeg har derfor truffet henne i mange ulike sammenhenger. Hvis jeg skulle beskrive henne med ett ord, må det bli «søt». Hun var søt og snill, men samtidig bestemt, sier Lindell.

Edvard Hoem har kjent Elstad i 30 år, og tror hennes ekte beskrivelser av bygdesamfunnet var noe av det som gjorde bøkene hennes så populære.

- De oste av levd liv. Hun begynte å skrive ganske sent i livet, og blomstret i voksen alder. hun kom fra et bygdesamfunn som hun kjente ut og inn, og beskrivelsene hennes ble ekte. Jeg har alltid hatt stor respekt for henne. I sin sjanger var hun suveren, sier han.

Tidenes bestselger
Kristenn Einarsson, tidligere direktør i Bokklubbene, var den som antok henne som bokklubb-forfatter, om enn nokså sent. I sin egen bok «En bokpushers bekjennelser» skriver han at han angrer på at han ikke gjorde det tidligere.

- Hun viste seg å bli tidenes bestselger for oss, og har betydd mye for bokbransjen og norsk litteratur. Men hun bar aldri nag til oss for å ha antatt henne sent. Hun var alltid vennlig, sier han.

- Bøkene hennes kom i en periode da sosialrealisme var det politisk korrekte. Det var et sug i befolkningen etter fortellerkunst, som hennes bøker var gjennomsyret av. Hun skrev helt til det siste, sier William Nygaard.

En fighter
Anne Karin Elstads sønn holdt minneord for henne i kirken, og snakket blant annet om hennes store evne til å fortelle historier:

- Selv små hendelser i barndommen ble både spennende og dramatiske, sier han og karakteriserer moren som en «fighter».

- Mamma hadde flere runder med alvorlig sykdom, hjerneslag og kreft. Hvor hun fikk kreftene fra var ikke lett å forstå, men hun hadde mer hun ville gjøre og mer å gi. Du hadde så mye livsvisdom. Du så oss. Du var så snill. Nå skal vi bære deg med oss i hjertene våre, sier han.

Inkarnasjonen av populær forfatter
Anne Karin Elstad var en av Norges mest leste forfattere, noe som blant annet ble bekreftet i 1986, da Den norske Bokklubben slo fast at hun var den mest populære forfatter i klubbens historie gjennom alle tider.

FAGERBORG KIRKE: Anne Karin Elstad begraves fra Fagerborg kirke. Foto: ANITA ARNTZEN
FAGERBORG KIRKE: Anne Karin Elstad begraves fra Fagerborg kirke. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

«Med to fire binds verk, flere enkeltromaner og en memoarroman ble hun inkarnasjonen av den populære forfatter - med en folkekjærhet som trosset enhver kritikerreaksjon», skrev Dagbladets Fredrik Wandrup nylig om henne.

Elstad ble født 19. januar 1938 i Valsøyfjord på Nordmøre. Hun var utdannet lærer, og debuterte i 1976 med romanen «Folket på Innhaug», den første i en serie på fire romaner. Hun er også særlig kjent for serien om Julie. Hun skal ha vært i gang med en ny bok da hun døde.

- Usentimentalt og ektefølt
- Bøkene hennes handlet ofte om menneskers forhold til familie, plikt og arbeidsliv, om utfordringer og valg. Hun jobbet hardt hele sitt liv, og den pliktfølelsen er noe som går igjen i bøkene hennes og som veldig mange kjenner seg igjen i. Hun skrev usentimentalt og ektefølt, lett og inderlig. Hun var rivende god på å beskrive kjærligheten, og sterke menneskelige konflikter, sier Aschehoug-redaktør Mia Bull Gundersen til Dagbladet før bisettelsen.

Hun var Elstads redaktør fra 1999.
- Hun var så varm, inkluderende, morsom og livsbejaende. I tillegg var hun sammfunnsorientert og belest, og hun ville være med på ting. For meg var det en udelt glede å jobbe med henne, sier Bull-Gundersen.

Viktig for kollegene
Hun betød også mye for flere av sine forfatterkolleger. Herbjørg Wassmo debuterte samtidig med henne, og de to har hatt mye kontakt.

- Anne Karin vil bli dypt savnet både av kolleger og lesere. Det er kjempetrist at leserne hennes ikke vil få nytt stoff. Men bøkene hennes, hennes testamente, vil alltid være der. Det er til trøst. Hun vil bli husket, sa Wassmo til Dagbladet i påsken.

Anne B. Ragde sa nylig til Adresseavisa at hun har lest alt Anne Karin Elstad har utgitt.

- Hun har fulgt meg gjennom hele livet og har hatt stor betydning for meg, både som leser og forfatter. Jeg gledet meg til å lese hver eneste bok hun skrev, og slukte dem, sa Ragde.

Artikkelen oppdateres.