- Hun var sprudlende og nysgjerrig på livet

Forfattervenninne Herbjørg Wassmo (69) er sterkt preget av Anne Karin Elstads bortgang.

TRIST: Herbjørg Wassmo (69) sier Anne Karin Elstad vil bli dypt savnet av både kolleger og lesere.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
TRIST: Herbjørg Wassmo (69) sier Anne Karin Elstad vil bli dypt savnet av både kolleger og lesere. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Herbjørg Wassmo beskriver Anne Karin Elstad som et varmt og inkluderende menneske. Dødsbudskapet mottok forfattervenninnen med stor sorg.

- Forferdelig trist - Det var en forferdelig trist nyhet å få. Anne Karin vil bli dypt savnet både av kolleger og lesere. Det er kjempetrist at leserne hennes ikke vil få nytt stoff. Men bøkene hennes, hennes testamente, vil alltid være der. Det er til trøst. Hun vil bli husket, sier Wassmo til Dagbladet og utdyper:

- Men det som er fint med vårt yrke, er at det vi har gjort, står der for ettertida. Det er større og mer betydningsfullt. Det kan ingen ta fra leserne hennes.

69-åringen sier hun har hatt mye med Elstad å gjøre opp gjennom årene, dog i mindre grad de siste årene.

- Vi debuterte samtidig, og særlig på den tida vi begge var nye på den litterære arena, hadde vi god kontakt, sier Wassmo.

Hun er dypt imponert over hvordan Elstad kjempet seg gjennom sykdom og kom tilbake med nye bøker.

- Inkluderende klippe - Det er beundringsverdig og intet mindre enn en bragd. Hennes pågangsmot har vi mye å lære av, mange av oss. Det skortet aldri på humør og livslyst. Jeg traff henne senest på Bokklubbens jubileum i fjor høst. Hun var sprudlende og nysgjerrig på livet, sier Herbjørg Wassmo.

Forfatteren mener mange av kollegene vil merke savnet.

- Anne Karin har bestandig vært en inkluderende klippe, sier Wassmo.