Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Hun vet hva hun vil ha, og går for det

Internasjonale stjerner hyller Mona Fastvold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er akkurat her vi hadde mest lyst til å ha premiere på filmen, så det er superkult å være her, sier Fastvold, som har regissert den første norske filmen som noensinne som har vært tatt ut i hovedprogrammet US Dramatic Competition på Sundance.

Før filmen begynner gjør Fastvold en liten introduksjon på scenen foran en fullstappet sal på Library Theatre i Park City. Hun kunngjør at det er lov til å le selv om undertonen av filmen kan være litt mystisk.

- Hvordan føles det å bli sammenliknet med Lars Von Tries «Melancholia»?, kommer det fra en publikumer.

- Det føles veldig bra, forsikrer debutanten.  

Gode tilbakemeldinger Og lovordene har ikke latt vente på seg.

Magasinet Spin beskrives filmen slik: «Den kommer under huden på deg, og du klør hele veien hjem. »

- Det klart at det er viktig at det er respons fra publikum.  Jeg er ganske forberedt på hva slags type tilbakemeldinger vi kommer til å få. Jeg har sett den mange ganger nå i mange forskjellige settinger. Det er fint å se hvordan publikum puster ny energi inn i en film som jeg har sett meg litt blind på gjennom prosessen, sier Fastvold. 

Allerede før premieren er filmens internasjonale salgsagent i forhandlinger med flere distributører i USA.

Polanski og Bergman Anmelder Nicholas Bell, i Ion Cinema, skriver: «Jeg elsket filmen. Den var stemningsfull med et voksende ubehag. Den minnet om en tidlig Polanski og kanskje også om Bergmans «Persona»... Jeg tenker fortsatt på den.»

SPILLER: Norske Gitte Witt og «Girls»-stjerna Christopher Abbott i «Søvngjengeren» roser regissør Mona Fastvold. Foto: 4 1/2 / Norsk Filmdistribusjon
SPILLER: Norske Gitte Witt og «Girls»-stjerna Christopher Abbott i «Søvngjengeren» roser regissør Mona Fastvold. Foto: 4 1/2 / Norsk Filmdistribusjon Vis mer

Fastvold, som har bodd i New York i mange år, fikk med seg noen av sine nærmeste venner på prosjektet.

- Det var naturlig for meg å jobbe med folk jeg allerede kjente og som jeg hadde jobbet med før, sier regissøren.

Stjernelag To av dem er allerede anerkjente navn i filmbransjen, Brady Corbet og Christopher Abbott.

- Både Chris og Brady er veldig kresne med hvilke prosjekter de går inn i så det måtte føles riktig for dem, fortsetter hun.

Brady har spilt i filmer som «Melancholia» og «Martha Marcy May Marlene», og Christopher Abbott kjenner mange igjen fra en av hovedrollene i HBO-serien «Girls».

- Jeg så mye av Monas musikkvideoer og ble utrolig imponert. Hun hadde prøvd en stund å knekke koden på spillefilm. Vi begynte å snakke om filmen sammen, og det førte til at vi etter hvert skrev et utkast til manus, sier Corbet.

Nytt prosjekt Fastvold møtte Abbott i New York for mange år siden. De studerte sammen, og har vært gode venner siden.

- Hun gikk rett inn i rollen som regissør. Hun vet hva hun vil ha, og hun går for det, og det er det beste man kan gjøre, sier Abbot.

Corbet skrev manus sammen med Fastvold. De to jobber sammen med et nytt manus for øyeblikket.

PREMIERE: Mona Fastvold (t.v.) hadde premiere på filmen «Søvngjengeren» på Sundance-festivalen i går. Her sammen med blant andre Brady Corbet, Gitte Witt, Christopher Abbott og Sondre Lerche. Foto: Kjersti Flaa
PREMIERE: Mona Fastvold (t.v.) hadde premiere på filmen «Søvngjengeren» på Sundance-festivalen i går. Her sammen med blant andre Brady Corbet, Gitte Witt, Christopher Abbott og Sondre Lerche. Foto: Kjersti Flaa Vis mer

- Vi er som en familie, sier Corbet.  

- Nervøs Gitte Witt har en av hovedrollene i filmen sammen med tre amerikanske motspillere. Hun har tidligere vært med i den amerikanske filmen «The Impossible», der hun blant annet spilte mot Naomi Watts.

- Når man er på jobb så er man helt likestilt på alle måter, men man kan selvfølgelig bli nervøs for å jobbe med folk man har enorm respekt for.

Hun og Fastvold har vært venninner siden ungdomsårene, og har jobbet sammen ved flere tidligere prosjekter.

- Jeg har studert i USA, og vi gikk nøye gjennom manus på forhånd, og jeg hadde et fortrinn med at jeg er vant til å jobbe med amerikanske skuespillere, sier Witt.  

Hedret eksmannen Det er Fastvolds eksmann, Sondre Lerche, og Kato Ådland som har skrevet musikken til filmen.

Lerche er også på plass på Sundance, og skal ha flere konserter i byen mens han er her.

- Vi satt i Bergen og spilte inn og fikk bilder sendt over fra Massachusetts mens de holdt på å spille inn. Det var en veldig interaktiv prosess, sier Lerche.

Fastvold hedret også Lerche fra scenen i går kveld, og proklamerte:

REGISSØRDEBUTANT: Mona Fastvold Lerche. kulturer.   Foto:  Christopher Lane / Dagbladet
REGISSØRDEBUTANT: Mona Fastvold Lerche. kulturer. Foto: Christopher Lane / Dagbladet Vis mer

- Takk til den utrolige komponisten som sto ved min side under hele prosessen.

SPILLER: Gitte Witt. 
Foto. Nina Hansen / Dagbladet
SPILLER: Gitte Witt. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart