Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hun vil åpne for private spillselskaper i Norge

Kulturminister Thorhild Widvey (H) vil endre lotteriforskriften og åpne for flere private lotterier, men vil beholde enerettsmodellen.

LOTTERI: Kulturminister Thorild Widvey (H) vil åpne for private spillselskaper i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LOTTERI: Kulturminister Thorild Widvey (H) vil åpne for private spillselskaper i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Vi jobber med et forslag om endring av lotteriforskriften. Formålet er å åpne opp for flere private lotterier. Men utgangspunktet for dette arbeidet er at enerettsmodellen ligger til grunn for norsk pengespillpolitikk. Det innebærer at vi vil ta høyde for de krav som følger av EØS-avtalen når vi legger rammene for et privat lotterimarked, sier kulturminister Thorhild Widvey til Finansavisen.

Hun sier at det blant annet vil medføre at regjeringen vil foreslå rammer for lotteritillatelser som sikrer at et slikt marked får et begrenset omfang.

Starten på slutten I Danmark ble tilsvarende øvelse gjennomført for et par år siden, og da gikk det snaut to år fra anbefalingen var klar til det nye regimet ble iverksatt. Siden den gang har dansk idrett fått økt overføringene med mellom to og tre prosent.

Åpningen for postnummerlotteri i Norge er første steg mot slutten for Norsk Tippings spillemonopol i Norge, tror advokat Thomas Nordby.

- Det kan gå ett år, to år, eller åtte år. Men vi kan være i begynnelsen på slutten for eneretten til Norsk Tipping, sier partner i Arntzen de Besche og leder av firmaets forretningsområde for tvisteløsning, sa Thomas Nordby til Finansavisen Lørdag.  

- Postkodelotteriet vil eventuelt få tillatelse etter den nye lotteriforskriften. Vi jobber samtidig med opplegget for en utredning av en mulig lisensmodell for utenlandske spillselskap. Dette er et noe mer langsiktig arbeid, sier Widvey.  

Lotteritilsynet skal bestemme Advokat Nordby påpeker at ESA kritiserer den norske regjeringen for rolleblanding, når den både er tilsynsmyndighet og eier av Norsk Tipping.

Samtidig var Lotteritilsynet i sin tid positiv til å slippe til Postkodelotteriet. Den gangen var det regjeringen som sa nei.

- Ett element i vårt kommende forslag til ny lotteriforskrift vil være at det skal være Lotteritilsynet som tildeler tillatelser. I motsetning til den rødgrønne regjeringen vil vi ta tak i denne problemstillingen, og mener dette er et fornuftig prinsipp, sier Widvey, som også poengterer at dette er nedfelt i Sundvolden-erklæringen.

- Tilsynet vil ha en helt uavhengig rolle i slike saker. Det betyr at ESA ikke vil ha noe grunnlag for å kritisere departementet for noen form for rolleblanding, sier hun til Finansavisen.  

Lang kamp Kampen mot det norske spillemonopolet til Norsk Tipping har pågått i årevis, og med ESA i ryggen har utenlandske spillselskapene forsøkt å krangle seg inn på det norske markedet på lovlig vis. Og nå åpnes det for å høre på dem.

Norsk Tipping omsatte for 19,3 milliarder kroner i fjor, mens de internasjonale spillselskapene omsatte for mellom 6 og 8 milliarder her til lands.

I regjeringserklæringen heter det at «regjeringen vil utrede spørsmålet om lisensordning for utenlandske spillselskaper for å se om det er mulig å kombinere sosialpolitiske hensyn og økte totale inntekter til frivilligheten innenfor EØS-avtalens rammer,» samt at de vil «tillate mesterskapsturneringer i poker med klare beløpsgrenser gjennom et unntak i lov.»

Flere nyheter - Dette konseptet har ikke nordmenn helt skjønt
- Boligprisene steg mer enn ventet
Stordalen inngår treningssamarbeid

Hele Norges coronakart