Hun vil få leserne til å tenke «Herregud, hva holder vi på med?»

Møt Dagbladets nye lørdagsspaltist.

NY SPALTIST: Forfatter og skribent Agnes Ravatn er Dagbladets nye lørdagsspaltist. - Dette er en av de beste spalteplassene i norsk presse, så jeg tar dette veldig alvorlig. Jeg har ligget våken og tenkt på hva jeg skal skrive om, sier hun. Foto: Anita Arntzen
NY SPALTIST: Forfatter og skribent Agnes Ravatn er Dagbladets nye lørdagsspaltist. - Dette er en av de beste spalteplassene i norsk presse, så jeg tar dette veldig alvorlig. Jeg har ligget våken og tenkt på hva jeg skal skrive om, sier hun. Foto: Anita ArntzenVis mer

(Dagbladet:) - Dette er en av de beste spalteplassene i norsk presse, så jeg tar dette veldig alvorlig. Jeg har ligget våken og tenkt på hva jeg skal skrive om, sier Agnes Ravatn (30).

Forfatteren og skribenten er Dagbladets nye lørdagsspaltist, og skal rullere på kommentarplass med Knut Nærum, Cathrine Sandnes og Kjetil Rolness. En oppgave hun går løs på med en viss ærefrykt.

• Les dagens kommentar fra Ravatn: «Boligkjøp i Neverland».

Falske behov
Men hun er langt fra noe ubeskrevet blad selv. Nylig fikk hun Arne Hestenes' journalistpris for tekstene sine, der hun ifølge juryen «ser, og setter ord på, slikt som andre ikke ser», gjerne med en god porsjon selvironi.

- Det er mye god kommentarjournalistikk i Norge, men jeg savner ofte «a good read»: Noe litterært, gjennomtenkt og gjennomtygd, en overraskende og kanskje morsom leseropplevelse, sier hun, og forteller at hun liker ekstra godt å skrive tekster som får leserne til å tenke «Herregud, hva holder vi på med?».

- Det kan dreie seg om kjøpekraft, forfengelighet, slike ting. Vi er en ekstremt overprivilegert befolkning, som konsekvent gjør veldig dumme valg fordi vi har mulighet til det. Falske behov er kanskje en kjernesak hos meg. I helga var jeg på kino, og så 250 ansiktsopererte kvinner på 60 år, som så ut som de var 35. Det er vanskelig å være den eneste ikke-ansiktsopererte i nabolaget sitt, sier hun.

Selvhjelpsbøker
Dagbladets kulturredaktør Geir Ramnefjell er veldig glad for å ha Ravatn med på laget.  

- Agnes Ravatn har en uvanlig sterk kombinasjon av kvalitetene morsom, intelligent og analytisk. Også skriver hun godt, og er sympatisk på toppen av det hele, sier han.

Det er ikke første gang Ravatn skriver for Dagbladet. Det siste året har hun hatt en artikkelserie om selvhjelpsbøker i avisa.

SAVNET: - Det er mye god kommentarjournalistikk i Norge, men jeg savner ofte «a good read»: Noe litterært, gjennomtenkt og gjennomtygd, en overraskende og kanskje morsom leseropplevelse, sier Ravatn. Foto: Anita Arntzen
SAVNET: - Det er mye god kommentarjournalistikk i Norge, men jeg savner ofte «a good read»: Noe litterært, gjennomtenkt og gjennomtygd, en overraskende og kanskje morsom leseropplevelse, sier Ravatn. Foto: Anita Arntzen Vis mer

- En skal ikke avfeie selvhjelpslitteraturen bare i kraft av hvor dumt det høres ut. Det er jo ikke dumt å ta grep om noe en ønsker å forandre ved seg selv, og det finnes mye kvalitetslitteratur på området. Men så er hele sjangeren dominert av «hvordan bli vakker millionær på fem sekunder».

Ny roman
Selv har hun hatt nytte av en selvhjelpsbok som viste henne hvordan hun skulle få prioritert tid til sin nye bok, istedet for å rote bort tida på surfing på nettet. I neste uke lanserer hun romanen «Fugletribunalet», om en NRK-kjendis som rømmer fra en sex-skandale og tar jobb som hushjelp hos en mann i 40-åra. Etter hvert viser det seg at også han har en hemmelighet som har fått ham til å trekke seg tilbake fra samfunnet.

- Jeg hadde lyst til å skrive en intelligent pageturner. Det er jo som regel overraskende kjedelig å lese bøker. For mange, i alle fall i mitt miljø, er det delvis tabu å skrive spenningsromaner. Men det er ofte fordekt latskap, synes jeg. En skal ikke undervurdere det å klare å holde på lesernes interesse!