MANGFOLDIG: Britiske David Nicholls har skrevet tre romaner. Han er også skuespiller og manusforfatter, blant annet til den populære TV-serien "Kalde føtter". Foto: Joss Barratt/Stay Still Ltd
MANGFOLDIG: Britiske David Nicholls har skrevet tre romaner. Han er også skuespiller og manusforfatter, blant annet til den populære TV-serien "Kalde føtter". Foto: Joss Barratt/Stay Still LtdVis mer

Hun vil forandre verden, han vil feie over flest mulig

Anbefales på det varmeste.

||| ANMELDELSE: 15 juli 1988. Noen og tjueårige Emma og Dexter ligger i sengen i Emmas nokså forsofne hybelleilighet i Edinburgh. De to traff hverandre dagen før på avslutningsfesten på universitetet.

Emma Morley er fra Nord-England, og stolt av å være fra arbeiderklassen. Hun er vakker, men prøver å skjule det bak briller og praktiske klær. Emma vil skrive, og har en drøm om å forandre verden. I hvert fall litt av den.

Dekadent overklassegutt
Emma har alt, bortsett fra selvtillit. Det har Dexter Mayhew i overmål. En filmstjernevakker overklassegutt hvis fremtidsvyer består i å bli berømt for et eller annet, og å feie over flest mulig kvinner.

De to tilbringer dagen sammen. Hun er motvillig tiltrukket av ham, så tiltrukket at hun hele tiden skjeller ham ut for å være dekadent overklassegutt.

Hun vil forandre verden, han vil feie over flest mulig

Han er motvillig tiltrukket av henne, men nervøs for å bli involvert i noe: «Best å snike seg rolig ut, og ingen gjenforening. Komme seg videre, se fremover. Massevis av ansikter der ute.» Slik møter vi hovedpersonene i David Nicholls roman «En dag», som er valgt ut til hovedbok i Bokklubben Nye Bøker.

Søppel-tv
Vi møter de to igjen hver 15. juli frem til 2007. Dexter drikker, doper og knuller seg gjennom Europa inntil han i ekte nittitallsånd ender som programleder og intervjuer popstjerner. Han havner etter hvert i et nokså forsoffent søppel-tv. Dexter nyter kjendisstatusen, og er storforbruker av vakre kvinner, men har alltid den bebrillede, opprørske og trofaste Emma i tankene.

Navlebeskuende Emma er også et barn av sin tid. Hun vet ikke riktig hva hun vil bli, jobber en stund i en eksperimentell teatergruppe, litt på restaurant, og ender som lærer på videregående. Dexter og Emma holder kontakten gjennom hans korte meldinger om stadig nye erobringer, og hennes lange alvorstunge brev.

Emma skriver hele tida på noe hun tenker kan bli en roman, og etter mange nedturer løsner det for henne. Maktforholdet mellom den bortskjemte og utflytende spradebassen og den pripne Emma endrer seg.

Driv og eleganse
Dette er en nydelig kjærlighetsfortelling om to som egentlig vil ha hverandre, men som ikke riktig våger. Gjennom de to dekker forfatteren de siste tjue åras tidsånd. Formulert med en imponerende driv og eleganse; lett, intelligent og utrolig vittig; «Trikset er å bruke alkoholens oppkvikkende virkning til å oppveie dopens nedadgående; han drikker seg full for å holde seg edru, og det er ganske fornuftig hvis du tenker deg om.»

Her er en rekke andre portretter symptomatiske for tidsånden. Som Dexters nerdete kompis Callum. Han starter et datafirma på nittitallet, og selger seg ut når han forstår at det er mer penger å hente i matvarebransjen i en tid der alt dreier seg om riktig mat og vin.

Nicholls er en mester i spissformuleringer. Blant annet når han harselerer over hvordan bryllupene har endret seg. Fra halvironiske studentbryllup på nittitallet til samtidas overdådige bryllupsforestillinger, der bruden likner Marie Antoinette.

«En dag» anbefales på det varmeste. Dette er britisk vidd på sitt aller beste, som Nina Aspen imponerende nok har klart å presse inn i vårt mer karrige norske språk. Den «Notting Hill»-aktige kjærlighetskomedien er også en vakker og vemodig fortelling med en overraskende avslutning. Jeg tipper den må justeres litt for det sentimentale amerikanske filmpublikum når boka nå skal filmatiseres.