Hun vil gi leserne kløe

Men Merethe Lindstrøm ønsker å skjerme seg litt etter alt pris-oppstyret.

NOVELLESAMLING: Merethe Lindstrøm er snart ute med ny novellesamling, «Arkitekt».
Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
NOVELLESAMLING: Merethe Lindstrøm er snart ute med ny novellesamling, «Arkitekt». Foto: Kristin Svorte/DagbladetVis mer

Les utdraget fra novellen «Sult» her.

(Dagbladet:) - Det var grusomt da det sto på. Bilen stoppet på sommerferie i utlandet, og vi hadde ikke mat.

For Merethe Lindstrøm endte den ubehagelig ferieopplevelsen som utgangspunkt for novellen «Sult», som utgis som en del av novellesamlingen «Arkitekt».

- Men det er gjennom fiksjonen at det som skjedde blir interessant. Hvordan hovedpersonen uten korrigering kan gå inn i en psykose-paranoia. Og så kan man lese novellen på mange forskjellige måter — det kan handle om klassedynamikk, eller være en historie om et menneske på kanten, sier hun.

Men Merethe Lindstrøm ønsker ikke bare å formidle en historie. Hun ønsker å etterlate leseren med en kløe — ubesvarte spørsmål å grunne på lenge etter at man har lagt fra seg boka.

- Jeg vil heller at man skal kjenne på en uro enn at man skal være tilfreds når man er ferdig med å lese. Og det som overrasker meg, etter å ha møtt og snakket med mange lesere, er at de absolutt ikke vil ha den kløen.

- Ikke?

- Nei. Leserne vil ha en slutt, at alt skal gå opp. Og så vil de ha en veiledning på hva teksten betyr. Jeg vil ikke det, jeg mener noe kan forsvinne på veien — både for leser og forfatter, sier hun.

Merethe Lindstrøm feirer 30-årsjubileum som forfatter i år. Interessen for bøkene hennes har steget voldsomt etter at hun i 2012 fikk Nordisk Råds Litteraturpris for romanen «Dager i stillhetens historie».

- Har prisen endret deg på noe vis?

- Den har ført til økt synlighet. Sånn sett har den nok forandret forfatterskapet, men ikke skrivingen. Jeg har jo et veldig ambivalent forhold til synligheten. På den ene siden veldig fint å få lesere — for hvorfor utgi bøker hvis ingen leser dem? På den andre siden ønsker jeg å skjerme meg selv litt, sier hun.

- Du sa da du fikk prisen at du ønsket flere lesere?

- Ja. Men hvis jeg hadde ment det på den måten som det kanskje bli tolket som, hadde jeg nok ikke kommet med en novellesamling nå. Da hadde jeg kommet med en roman, som helt sikker hadde blitt lest av flere.