- Hun ville aldri fått støtte hvis ikke hun var kvinne

Nikolaj Frobenius delte ut ti millioner kroner til filmfloppen «Pax». Nå angrer han.

REGISSØR: Annette Sjursen fikk offentlig støtte til «Pax». Det fikk hun fordi hun var kvinne, hevder filmkonsulenten bak tildelingen. Foto: Sara Johannessen / Scanpix
REGISSØR: Annette Sjursen fikk offentlig støtte til «Pax». Det fikk hun fordi hun var kvinne, hevder filmkonsulenten bak tildelingen. Foto: Sara Johannessen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Pax» har vært en av de dyreste, mest stjernespekkede og mest omtalte filmprosjektene de siste åra. Den har også vært utsatt gjentatte ganger. Da filmen omsider hadde kinopremiere forrige helg, endte det med et mageplask av proposjoner.

De fleste anmelderne slaktet filmen, og kinogjengerne skygget unna. I skrivende stund har bare 1800 sett den, og fra og med i morgen fjernes den fra en rekke kinoer mens andre flytter den til sine minste saler.

Det var forfatteren Nikolaj Frobenius som, i egenskap av å være langfilmkonsulent for Norsk Filmforbund, vurderte prosjektet som så godt at han i 2007 delte ut ti millioner i offentlig produksjonsstøtte. I dag har han hevdet på Twitter at floppen er regissør Annette Sjursens feil, og at filmen aldri ville fått støtte hvis det ikke var for at regissøren var kvinne.

- Regien var feil med «Pax». Den ubehagelige sannheten er at regissøren aldri ville ha fått støtten dersom hun var mann. Regissøren er ikke talentløs, men ville neppe fått denne støtten uten kjønnskvotering, mener Frobenius på Twitter.

- Vi kjønnskvoterer ikke Ivar Køhn, som er avdelingsdirektør for utvikling og produksjon i Norsk Filminstitutt og i 2007 var filmkonsulent sammen med Frobenius, avviser blankt at kvinner står foran menn i køen når offentlige filmmidler deles ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer