Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Hun ville aldri fått støtte hvis ikke hun var kvinne

Nikolaj Frobenius delte ut ti millioner kroner til filmfloppen «Pax». Nå angrer han.

REGISSØR: Annette Sjursen fikk offentlig støtte til «Pax». Det fikk hun fordi hun var kvinne, hevder filmkonsulenten bak tildelingen. Foto: Sara Johannessen / Scanpix
REGISSØR: Annette Sjursen fikk offentlig støtte til «Pax». Det fikk hun fordi hun var kvinne, hevder filmkonsulenten bak tildelingen. Foto: Sara Johannessen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Pax» har vært en av de dyreste, mest stjernespekkede og mest omtalte filmprosjektene de siste åra. Den har også vært utsatt gjentatte ganger. Da filmen omsider hadde kinopremiere forrige helg, endte det med et mageplask av proposjoner.

De fleste anmelderne slaktet filmen, og kinogjengerne skygget unna. I skrivende stund har bare 1800 sett den, og fra og med i morgen fjernes den fra en rekke kinoer mens andre flytter den til sine minste saler.

Det var forfatteren Nikolaj Frobenius som, i egenskap av å være langfilmkonsulent for Norsk Filmforbund, vurderte prosjektet som så godt at han i 2007 delte ut ti millioner i offentlig produksjonsstøtte. I dag har han hevdet på Twitter at floppen er regissør Annette Sjursens feil, og at filmen aldri ville fått støtte hvis det ikke var for at regissøren var kvinne.

- Regien var feil med «Pax». Den ubehagelige sannheten er at regissøren aldri ville ha fått støtten dersom hun var mann. Regissøren er ikke talentløs, men ville neppe fått denne støtten uten kjønnskvotering, mener Frobenius på Twitter.

- Vi kjønnskvoterer ikke Ivar Køhn, som er avdelingsdirektør for utvikling og produksjon i Norsk Filminstitutt og i 2007 var filmkonsulent sammen med Frobenius, avviser blankt at kvinner står foran menn i køen når offentlige filmmidler deles ut.

- Vi velger de filmprosjektene vi synes er best, og som vi mener har best potensiale til å nå sine ambisjoner. Vi er opptatt av å få flere kvinner inn i filmbransjen, men kvoterer ikke - det er derfor det har tatt så lang tid å få flere kvinnelige regissører, sier Køhn.

- Hvorfor hevder da Frobenius det han gjør?

KJØNNSKVOTERTE: Nikolaj Frobenius sto bak vurderingen av «Pax» da han var langfilmkonsulent i Norsk Filminstitutt i 2007. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
KJØNNSKVOTERTE: Nikolaj Frobenius sto bak vurderingen av «Pax» da han var langfilmkonsulent i Norsk Filminstitutt i 2007. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

- Det vet jeg ikke. Jeg synes det er merkelig.

- Burde sagt fra tidligere Regissør Annette Sjursen selv ønsker ikke å kommentere utspillet til Nikolaj Frobenius, men Stein B. Kvae, en av produsentene bak «Pax», sier til Dagbladet at han synes forfatteren og filmkonsulenten «toer sine hender vel hardt».

- Han blander sin nåværende rolle som mannlig manusforfatter og sin tidligere rolle som filmkonsulent. Hvis Nikolai Frobenius følte seg instruert på en utilbørlig måte til å gi støtte til «Pax», burde han sagt fra til sine overordnede på et tidligere tidspunkt, sier Kvae.

- Kanskje Frobenius tenker at Twitter er et privat medium? Uansett er 140 tilgjengelige tegn et overfladisk og underlig sted å ta denne debatten, sier «Pax»-produsenten.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Nikolaj Frobenius i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!