Astrid Lindgrens ukjente brev offentliggjøres

Hun ville brenne kjærlighetsbrevene hun skrev til Astrid Lindgren - nå er de blitt bok

I elleve år var Louise Hartung ulykkelig forelsket i barnebokforfatteren. De skrev rundt 600 brev til hverandre.

BREVVENNEN: Astrid Lindgrens brev til sin tyske venninne, blir nå publisert. Foto: Stig A. Nilsson / NTB / Scanpix
BREVVENNEN: Astrid Lindgrens brev til sin tyske venninne, blir nå publisert. Foto: Stig A. Nilsson / NTB / ScanpixVis mer

(Dagbladet): «Jeg vil kjærtegne og kysse din vakre kropp», skrev Louise Hartung til sin svenske venninne.

Astrid Lindgren skrev tilbake at det var en kjærlighet hun aldri kunne gjengjelde.

I elleve år sendte de to kvinnene brev til hverandre. Fortrolig, nære, åpenhjertige brev. Om kunst og litteratur, om politikk, føleser, pornografi og europeiske forfattere.

For første gang blir disse brevene nå publisert i boka «Jag har också levat!», og redaktør Jens Andersen sier til Dagens Nyheter at Louise Hartung ble forelsket i sin svenske venninne.

Mens for Astrid Lindgren ble Hartung et vindu mot verden.

Livsvarig vennskap

Det begynte en høstdag i 1953. Astrid Lindgren var 46 år, hadde vært på den internasjonale barnelitteraturkongressen i Zürich, og var invitert til Berlin av barne- og ungdomskonsulenten Louise Hartung. Pippi Langstrøme var oversatt til tysk, og Hartung ville ha Lindgren til å lese høyt for byens traumatiserte krigsbarn.

Den kvelden viste Hartung henne Berlin, og dette ble starten på et vennskap som skulle vare til Louise Hartung døde elleve år seinere.

Allerede da Jens Andersen skrev Lindgren-biografien «Denna dagen, ett liv» i 2014, ble brevene nevnt. Nå har Andersen sammen med Jette Glargaard, gitt ut brevvekslingen. Den inneholder mer enn 600 brev.

«Astrid, kära, kära, kära, kära, inte på hundra år kommer jag att glömma den bron. Hur kan en människa vara så rar som du, så ljuvligt det är att vara hos dig. Aldrig hade jag trott att det kan vara en lycka att se på när någon diskar i ett litet kök, å, dina vackra händer ...»

Skrev Louise Hartung i 1954.

Jens Andersen forteller at Hartung pleide å sende Lindgren blomster og presanger og inviterte henne stadig til Tyskland.

- Det er mye interssant i disse brevene. Louise fikk på sett og vis Astrid til å se på sitt forfatterskap med nye øyne, sier han til SVT.

Brenn brevene

Hva de to kvinnene hadde ment om at brevvekslingen deres nå er ute i bokform, vites ikke.

Jens Andersen forteller til SVT at Louise Hartung faktisk skriver et sted at brevene hennes skal brennes.

Da Louise Hartung døde i februar 1965 etterlot hun seg en pappeske fylt med brev der det sto: «Skal etter min død uåpnet sendet til: Fru Astrid Lindgren, Dalagatan 46, Stockholm, Schweden».

Dette mener Andersen er en grunn til å gi ut brevene.

- Astrid og Louise hadde stor interesse for andre menneskers dagbøker og brevvekslinger. De mente disse sa noe sentralt om det menneskelige, om forholdet til kjærligheten og til samfunnet.

Han legger til at ikke alle brevene er tatt med. Det finnes brev der Hartung viser en så stor fortvilelse over den hun ikke kan få, at de har valgt å utelate disse.