Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Valg 2019:

#HunBørStille

Ved valget neste høst vil vi i Oslo Ap åpne for at hvem som helst kan nominere hvilken som helst kvinne inn på vår liste. Er du kvinne og har tenkt litt på å stille til valg? Gjør det!

FLERE MÅ STILLE: Med en liten dytt, kombinert med gode lover og strukturer, kan vi få opp andelen kvinner som er med på å ta avgjørelsene, skriver Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam. Foto: NTB Scanpix
FLERE MÅ STILLE: Med en liten dytt, kombinert med gode lover og strukturer, kan vi få opp andelen kvinner som er med på å ta avgjørelsene, skriver Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da jeg var yngre husker jeg at jeg tenkte: Betyr min stemme noe i det hele tatt? Jeg må innrømme at det fortsatt er dager, situasjoner og øyeblikk hvor den snikende stemmen finner fram til underbevisstheten min. Den skal ikke få vinne, men den er med meg enda.

Dette er en følelse jeg tror mange kjenner på. Den har hindret mange fra å engasjere seg. Heldigvis finnes det virkemidler. Regler og lover skrives ned, svart på hvitt. De kan endres med en votering, men det er ikke alltid strukturer og spilleregler klarer å endre hva som er i hodene på folk, eller hva vi tenker om vår egen plass i samfunnet. Vi ser ikke om andre kjenner på det samme, derfor er det vanskelig å vite om du er alene om det, eller om det er noe større.

Tallene sier oss noe: 28 prosent av ordførerne og 39 prosent av kommunestyrene består av kvinner. I seg selv er det kanskje ingen krise, men når det år etter år kun har tatt museskritt mot 50 prosent må vi brette opp ermene. Vi har en jobb å gjøre.

Det å legge til rette for at flere føler det naturlig å delta i politiske prosesser er en krevende oppgave. Det krever nytenkning og innsats. Og man skal ta på alvor at det å legge til rette for åpenhet kan oppleves ubehagelig for de som sitter trygt på innsiden.

Det er da vi må huske at når mange nye kommer inn skjerper det konkurransen om verv, posisjoner og ikke minst, politikk. Det er en sunn konkurranse vi alle bør ønske velkommen. For om partiene ikke gjør det som kan oppleves ubehagelig, vil de aldri evne å fange opp hva som skjer ute i samfunnet. De vil gå tom for ideer og etterhvert visne hen.

Oslo Arbeiderparti lanserer derfor kampanjen #HunBørStille. Vi åpner opp nominasjonsprosessene. Vi lar hvem som helst i Oslo nominere hvilken som helst kvinne i byen vår, og anerkjenner kompetansen som finnes utenfor den etablerte partiorganisasjonen. På den måten kan vi kanskje gi flere kommende lokalpolitikere den lille dytten man trenger for å vise at det er mulig.

Da jeg var liten følte jeg meg aldri berettiget. Heldigvis hadde jeg flaks og møtte mennesker som støttet meg og aktivt pushet meg til å ta del. Jeg tror det er flere som meg. Og med en liten dytt, kombinert med gode lover og strukturer, kan vi klare å dytte opp andelen kvinner som er med på å ta avgjørelsene.

Hele Norges coronakart