Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Aktivitetsplikt

«Hundebæsj som motivasjon»

Regjeringen gjennomfører aktivitetsplikt for unge sosialklienter. Da forslaget ble lansert møtte det massiv motstand.

SVARER: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen svarer på kommentaren til Dagbladets politiske redaktør, med tittelen «Hundebæsj som motivasjon». Foto:  Øistein Norum Monsen / Dagbladet    
SVARER: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen svarer på kommentaren til Dagbladets politiske redaktør, med tittelen «Hundebæsj som motivasjon». Foto:  Øistein Norum Monsen / Dagbladet     Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige stortingsperiode var jeg arbeidspolitisk talsmann i Høyre. Ett av forslagene vi fremmet var at aktivitetsplikt for friske sosialhjelpsklienter skulle være hovedregelen, snarere enn unntaket, i norske kommuner.

Forslaget var inspirert av erfaringene Åmli kommune i Aust-Agder hadde gjort seg etter å ha stilt krav til aktivitet fra dag én til unge som søkte om sosialhjelp. Antallet sosialhjelpsmottakere i kommunen sank raskt.

AKTIVITETSPLIKT: Plukking av søppel er en av mange ting sosialklienter kan gjøre om aktivitetsplikt gjennomføres. Der det er prøvd har antallet sosialhjelpsmottakere sunket raskt.
 Foto: Monica
 Strømdahl /  Aftenposten /  NTB Scanpix 
AKTIVITETSPLIKT: Plukking av søppel er en av mange ting sosialklienter kan gjøre om aktivitetsplikt gjennomføres. Der det er prøvd har antallet sosialhjelpsmottakere sunket raskt. Foto: Monica Strømdahl /  Aftenposten /  NTB Scanpix  Vis mer

Reaksjonene var sterke og ensidige fra venstresiden. En av de klareste var Dagbladets politiske redaktør, Geir Ramnefjell. I kommentaren «Hundebæsj som motivasjon» sparte han ikke på kruttet: Jeg ble omtalt som «en ulv i fåreklær i arbeidslivspolitikken» og forslaget var «populistisk retorikk». Ramnefjell mente også at det var «orwellsk nytale» da jeg sa at å stille krav er å bry seg.

Den daværende arbeidsministeren, Anniken Huitfeldt, var forbilledlig klar om den rødgrønne regjeringens synspunkt om Høyres forslag: «Denne regjeringen vil ikke ha et regelverk som innebærer at alle skal inn på aktivitetstiltak fra første dag», sa hun i Stortinget da Høyres forslag ble debattert.

Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talskvinne, Anette Trettebergstuen, mente at forslaget innebar «en retning vi kjenner igjen fra 1950–tallet, da man trodde at pisk og ensretting var de beste virkemidlene for å nå målet om menneskelig utvikling.» (At Norge på 1950-tallet var styrt av Arbeiderpartiet gjennom hele tiåret gjorde det tydeligvis ikke mindre brutalt.)

I et Discussion Paper fra 2015 har forskerne Øystein Hernæs, Simen Markussen og Knut Røed sett på resultatet av data fra norske kommuner som har stilt strengere krav til sine sosialhjelpsmottakere.

De foreløpige funnene var at en utvidelse av aktivitetsplikten reduserte sannsynligheten for å motta sosialhjelp ved 21 års alder.

Utvidelse av aktivitetsplikt fører også til økt utdanningsnivå, høyere lønn og lavere generell trygdetilbøyelighet ved 25 års alder.

Fra nyttår gjennomføres et nasjonalt krav om aktivitetsplikt for unge sosialhjelpsmottakere. Det hadde vært interessant å vite om venstresiden og Dagbladet fortsatt er like steile i sin motstand og retorikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!