Hundebæsjen og andre historier

Hørt om den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans? Det har nok dine små, håpefulle. Sjekk barnebokhøsten!

I dag presenterte barnebokforlaget Omnipax sin høstliste med 24 nye barnebøker. 13 av dem er norske og 11 titler er oversatte.

«Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans» er bildeboka om nettopp det. Muldvarpen starter dagen med å stå opp, da en brunaktig pølse lander midt i skolten på ham. Dermed starter jakten på den skyldige. Alle dyra han kjenner må til pers, men det viser seg at de fleste gjør fra seg helt forskjellig fra nettopp det muldvarpen fikk i hodet.

Boka passer for barn fra to år og oppover, og er skrevet av Werner Holzwarth og illustrert av Wolf Erlbruch. Men det er tydeligvis ikke bare småbarn som liker bæsjehistorier:

- Det viser seg at de små ikke får ha boka i fred, sier forlegger Anne Horne om sin største boksuksess så langt. 14 åringer og 40-50 åringer er nemlig tatt på fersk lesegjerning. Nå kommer boka i barnevennlig papp.

For de litt eldre er et stort hull endelig fylt, sex er temaet. «Snakk om sex» forklarer det meste barn vil vite om seksuallivet med massevis av illustrasjoner. Menstruasjonen er for eksempel blitt tegneserie i denne boka av Robie H. Harris og Michael Emeberley. Andre godbiter er sædcellens reise, onani og selvfølgelig samleiet.

Boka passer for barn på 9 år og oppover, og som vanlig også for halvstressede foreldre.

Faglitteratur for litt eldre barn kommer fra den norske historikeren Tore Linné Eriksen. Han har skrevet historien til Nelson Mandela «Et liv i kamp mot rasisme og undertrykking». Eriksen kastet seg inn i kampen mot apartheid på 60-tallet, og fikk av den grunn ikke innreisetillatelse til Sør-Afrika før regimet falt. Boka kommer alltså fra en meget engasjert forfatter.

- Dette er historien om Mandelas 27-årige liv i fengsel og dessuten landets historie, sier en oppglødd forlegger som mener dette er den viktigste boka hun har gitt ut. Biografien passer for barn fra 14 år og oppover.

«Rømlingene fra Kjeleøya» er debuten til norske Adele Jaunn. Hun er utdannet illustratør, og har laget både tekst og nydelige bilder i boka om dyr for de som er minst fireåringer. Hennes originaltegninger kan du forøvrig seg utstilt på Deichmanske biliotek ut denne måneden.

- Det ble så mange dyr at jeg til slutt måtte kutte ut noen, sier Adele, som har jobbet mye med å holde orden på alle sammen og med å gi hver karakter sitt helt egne uttrykk. Rebus for de minste kommer i «Surremus» med store, klare tegninger godt polstret inn. «Snurremus er syk» og «Snurremus lager mat» står det belgiske paret Peral og Gilson bak.

- Vi har fått tilbakemeldinger på at disse bøkene er blitt brukt med hell i norskopplæringen, sier Anne Horn. Bøkene passer for barn fra to til førskolebarn som kan løse rebusene selv.

Barnebøker kan fungerer som inspirasjon både til å begynne å lese og skrive. Boka om «Blidfinn» kan muligens inspirere til å begynne med forming og tegning, mener forleggeren.

Boka av islendingen Thorvaldur Thorsteinsson er flott illustrert og handler om en gutt med tjukke brilleglass og tynne vinger som han flyr rundt og leter etter bestevennen sin. Eller noe helt annet. Fantasifortelling som passer for 2. - 3. klassinger.

Jon Ewo er en aktiv barnebokforfatter. I høst kommer «Jobben er å tette hullene i tilværelsen».

- Jeg skriver rare bøker. Denne boka er tilegnet alle jenter som har vært skikkelig sinte, sier Ewo. Dermed nesten alle, må vi tro. Dennne gangen har Ewo skrevet om ei jente som bor på ei øy. Sara på 15 er forlatt av sin mor, i boka forsøker hun å finne ut hvem mora var, og også hvem hun selv er. Romanen passer for unge voksne.

- Cyperpunk, kaller Torbjørn Moen sin nye «Love bugs».

- Dette er en krysning av Sofies verden og Matrix, sier forfatteren.

Han har skrevet en sci-fi om en ensom gutt som egentlig bor i et kaldt og upersonlig Oslo, men som for det meste lever i matrisen, en cyberverden som virker helt virkelig. Her møter han ei jente som har mistet hukommelsen og som ikke lenger vet hva hun er i det virkelige livet. Sebastians jobb blir å finne ut nettopp det.

Mer om barnebøker, anmeldeler og boklister finner du på Barnebok.no