HundehodeOfrer fangekamerat - og forfølges av skyld

Underholdende, men vel frodig kubistisk familiekrønike om gjengangere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Når begynner fortellingen om ditt liv? Ved din fødsel, din mors og fars fødsel, dine besteforeldres, Adam og Eva? Morten Ramsland starter hos fortellerens farfar når han i «Hundehode» skildrer dansk-norske Asger Erikssons forløsning fra skyld. Asger rømmer som ung til Amsterdam, etter å ha forårsaket sin tilbakestående tantes død. På disse 400 sidene får vi vite bakgrunnen for handlingen. Det involverer blant annet hans frykt for «hundehodet» som bor i kjelleren, og farfaren Askilds flukt fra nazihundene i Buchenwald.

Ond

Boka starter da skipsførersønnen Askild møter skipsrederdatteren Bjørk i mellomkrigstidens Bergen. Askild er ikke fin nok, og etter krigsutbruddet begynner han med smugling for å imponere Bjørk. Han oppdages og sendes til Buchenwald. Der ofrer han sin fangekamerat for selv å overleve. Skyldfølelsen gjør ham til en ubrukelig, til dels ond, ektemann, far og farfar. Skylden skal forfølge etterkommerne som en «Gjenganger».Denne skjebnetunge Irving-aktige boka beveger seg hele tiden på grensen til det absurde. En såkalt magisk-realisme, der Asgers far Flappøre har så store ører at han hører sin avdøde oldefars formaninger. Han må gå med jernkorsett fordi moren tror han putter all verdens i ørene (mark, jord, slim), mens det egentlig er gutta i gata som morer seg med den grusomme sysselen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer