Hundekjær bestselger

Kan hunder tenke? Kan de forstå annet enn «Sitt!» og «På plass!»? Forfatteren David Wroblewski (40) spør. Han har skrevet historiens største hunderoman.

HENVISER TIL «JUNGELBOKA»: David Wroblewski henviser så vel til «Jungelboka» som til «Hamlet» i sin roman, som er utgitt i 25 land. Etter å ha erfart at alle hundebøker er skrevet for barn, har han levert en 571 sider fortelling om svært spesielle hunder. Foto: LARS EIVIND BONES
HENVISER TIL «JUNGELBOKA»: David Wroblewski henviser så vel til «Jungelboka» som til «Hamlet» i sin roman, som er utgitt i 25 land. Etter å ha erfart at alle hundebøker er skrevet for barn, har han levert en 571 sider fortelling om svært spesielle hunder. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

||| LILLEHAMMER (Dagbladet): — Jeg vokste opp med hunder fra jeg var knøttliten, forteller den amerikanske suksessforfatteren David Wroblewski, som er på Norsk Litteraturfestival for å snakke om sin bok «Historien om Edward Sawtelle», en overveldende og rikholdig roman om en stum gutt som lærer seg å kommunisere med hunder via tegnspråk.

Hunder overalt
— En hunderoman for voksne. Omgivelsene i boka er hentet fra mitt eget liv, forteller Wroblewski. Da han var fire år gammel, kjøpte foreldrene hans en gammel gård i Wisconsin og startet en kennel. De alte først opp schæferhunder, deretter pudler.

— De var fattige. De hadde ingen erfaring med hunder, men de var idealister på sin måte. Kennelen var lekeplassen min. Til slutt måtte de lukke den, men fortsatt kom hunder til oss. Villhunder, mishandlede hunder, valper som folk slapp løs i nærheten av gården vår. Mitt tidlige liv var alltid fylt med hunder av alle slag.

— I romanen utvikles et slags hundespråk?

—Jeg stiller spørsmålet: Tenk om det var slik? Tenk om noen i flere tiår oppdro hunder på en egen måte og fikk fram skjulte egenskaper. Hunder har vært hos menneskene i 14 000 år, og evolusjon er en langsom prosess. Hva skjer hvis hundene tar et nytt skritt framover?

— Hvilke følger ville det få?

— Vi ville få en helt annen type ansvar. Vårt forhold til hunder er slik at eierne tar alle valgene for dem, uansett om hundene godtar det eller ikke. Blir de for eksempel feilplassert, er det fatalt for dem. Hva om hundene kunne velge selv?

Hundeboknerd
— Har du studert hunder?

— Jeg er en hundebokjunkie. Jeg har et enormt bibliotek med alle slags avhandlinger, også om hva som ville skje om hunder kunne snakke. Om hundelingvistikk, psykologi og antropologi. Bøker som drøfter om hunder har et tenkende sinn, fulle av spennende eksperimenter. De siste åra har hundeforskningen endret seg radikalt og åpnet seg for slike muligheter.

— Har du en hund selv?

— Ja, men tro nå ikke at jeg bare er opptatt av vitenskap. Jeg ruller rundt på gulvet med den — akkurat som andre hundeeiere. Og fortsatt har jeg problemer med å få den til å innse at huset ikke akkurat er beleiret fordi om det ringer på dørklokka.