Hundeliv på Løkka

I mangfoldet av spenningsbøker for barn velger Trond Brænne å satse på den klassiske slitne etterforskeren med livsvisdom, lurvete utseende og hjerte av gull. Brænnes morsomme grep er å overføre denne sjangeren til dyrenes underverden i storbyen. Nå kommer bok nummer to om den godlynte løshunden Bob; «Rottene kommer». Rundt vår helt på Grünerløkka myldrer det av mus, grevlinger, katter, skjærer - og rotter! Det er de som er fienden, anført av et kattedigert utyske av en feiting, Keiseren.

Stor oppfinnsomhet

Brænne skriver utrolig lekent og muntert. Det er morsomt å lese en forfatter som tilsynelatende har så lett for det. Han utviser stor oppfinnsomhet når det gjelder å etablere et komplett dyresamfunn. Det tegnes naturlig og elegant ved hjelp av klare paralleller til de tobeintes sosiale liv, men uten at Brænne roter seg bort i å problematisere hva som er menneskenes plass oppi alt dette. Kontakten med menneskene begrenses til noen rampete smågutter - det er de som registrerer byens små kryp, om ikke alltid med like gode hensikter.

Fornøyelig

Som tilfellet er med sjangerbaserte krimhistorier, er det i perioder av boka mye stemning og litt lite handling. Det tar egentlig først av når han ved en tilfeldighet blir med på fest i kattens kunstnerkoloni på Frysja. Det er minken Mingus O'Rourke, opprinnelig irsk, som uventet dukker opp av Akerselva, og lokker ham med seg. Det ligger en smule antiklimaks i avslutningen av boka, fordi den aggressive konflikten som er bygd opp løser seg litt for lett. Men det ødelegger ikke inntrykket av en svært fornøyelig bok.