Hunden Laika er blitt en popkulturell heltinne

Bok om romhunder en liten  «bestselger» hos Tronsmo.

HUND I ROMMET: I november er det 60 år siden Laika ble skutt opp i Sputnik 2. 
Foto: AP/NTB Scanpix
HUND I ROMMET: I november er det 60 år siden Laika ble skutt opp i Sputnik 2. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer
Kommentar

En av de mest usannsynlige «bestselgerne» i Tronsmos bokhandel under fjorårets julesalg, var Olesya Turkinas «Soviet Space Dogs», en fargerik, liten bok om hundene som ble sendt opp i rommet under det sovjetiske Sputnik-programmet, som for øvrig fyller 60 år i år. 4. oktober ble den første satelitten sendt i bane rundt jorda. En knapp måned seinere gikk Sputnik 2 til værs, med hunden Laika om bord. Dermed var romkappløpet mellom øst og vest i gang for alvor. Først fire år seinere ble Jurij Gagarin verdens første kosmonaut.

Hunden Laika er blitt et kultfenomen. «Soviet Space Dogs» er en vakker bok, med 350 illustrasjoner i fulle farger. Her ser vi frimerket, plakater, sigarettesker, fotografier, leketøy, avisoppslag, malerier, postkort, jakkemerker, skulpturer, dekorerte tallerkner; mye av det knyttet til den stakkars Laika, som ble både en heltinne og et ikon for sovjetisk framskritt og forskertriumf. Romfarten ble et ideal for «et samfunn som levde i framtida, et samfunn som hadde til mål å forvandle et eventyr til virkelighet», skriver Turkina.

Alle som var barn under romfartens fødsel, husker Laika. I sin sang til den russiske romhunden, synger Åge Aleksandersen:

I et romskip reist du

Laika hett du

For så langt avsted

Og mot all fornuft

og voksen tanke

Æ hadd’ så lyst te å vær med

Briten Nick Abadzis har lagd en tegneserie bygd på historien om Laika.
Briten Nick Abadzis har lagd en tegneserie bygd på historien om Laika. Vis mer

I motsetning til sjimpansene som ble brukt som prøvekluter av amerikanske romforskere, hadde Laika et navn og en form for identitet. Hunden er jo som kjent menneskets beste venn, noe som gjorde den rørende historien om Laika lettere å identifisere seg med.

I tillegg til «Soviet Space Dogs», er den storslåtte tegneserien «Laika» av Nick Abadzis med på å gjøre stas på Laika. Dessuten fins flere barnebøker, blant andre den fantaifulle «Laika the Astronaut» av Owen Davey. I nyere norsk kultur figurerer hundene i den futuristiske diktsamlingen «Bella Blu» (2012) av Terje Dragseth. «Laika» var dessuten tittelen på en av kandidatene til norsk Melodi Grand Prix i 2016, et spektakulært innslag framført av performancegruppa Hungry Heart featuring Lisa Dillon.

Laika var en herreløs hund som ble fanget i Moskvas gater. Navnet hun fikk, betyr «bjeffer». Laika døde bare noen timer etter oppskytningen av overoppheting, noe som først ble kjent i 2002.

350 kuriøse illustrasjoner krydrer boka om romhundene.
350 kuriøse illustrasjoner krydrer boka om romhundene. Vis mer

I 2008 ble et monument reist til Laikas ære. I 1960 ble hundene Belka og Strelka sendt av sted. De gjorde 17 runder omkring jorda før de landet - uten skader. Begge er stoppet ut og blir vist fram på museum. I boka kalles de «rommets første popstjerner». Men lille Laika var den nye epokens største martyr.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.