Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Hundene helbreder meg

Lars Monsen tilbake i villmarka sammen med hundene sine etter flåttbittet.

VIL BLI VERDENS BESTE: Lars Monsen skal prøve å bli verdens beste hundefører, noe som portretteres i NRK-serien «Monsen og hundene». Her sammen med den pensjonerte lederhunden Brownie på «Lindmo» i kveld. 
Foto: Jacques Hvistendahl
VIL BLI VERDENS BESTE: Lars Monsen skal prøve å bli verdens beste hundefører, noe som portretteres i NRK-serien «Monsen og hundene». Her sammen med den pensjonerte lederhunden Brownie på «Lindmo» i kveld. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

(Dagbladet): Mens andre sesong av «Ingen grenser» rullet på NRK i fjor, ble det kjent at daværende programleder Lars Monsen var blitt kronisk syk etter et flåttbitt.

Han er fortsatt syk, men på bedringens vei. Den 15. desember er det sesongpremiere på NRK-serien «Monsen og hundene», der villmarkskongen over seks år trener til å bli verdens beste hundekjører.

- Hadde jeg ikke hatt hundene, ville jeg kanskje «vært på en langtur». Men hundene gir meg så mye. Jeg kan ta på dem hver eneste dag - fôre dem og trene dem. Desember er den hardeste tida, og nå er vi er ute mange døgn i strekk, forteller Monsen på «Lindmo» i kveld på NRK1.

- Ikke normal Han har omtalt sykdommen som et smertehelvete, og har tidligere sagt til Dagbladet at han på det verste var ute av stand til verken å gå på do, sove eller løfte et melkeglass. I september skrev han på bloggen sin at han fortsatt bare er «40 prosent av seg selv». At han blir bedre og bedre, takker han hundene sine for.

- Man blir så godt kjent med dem og det er mye positiv energi. De er familien min, ikke sant. Å være sammen med hundene mine er en måte å helbrede meg selv på, sier han på «Lindmo».

I studio hos Anne Lindmo har han også med seg resten av teamet sitt, sjefshandler Elin Berntsen og sjåfør og fotograf Ole-Johnny Myhrvold.

SØT MUSIKK: Lars Monsen forteller på «Lindmo» at han er glad for at kjæresten Trine Rein er med i hundeløpsteamet hans. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SØT MUSIKK: Lars Monsen forteller på «Lindmo» at han er glad for at kjæresten Trine Rein er med i hundeløpsteamet hans. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Berntsen er full av beundring over hva sjefen hennes har fått til det siste året på tross av sykdommen.

- Han er jo ikke normal. Han har en viljestyrke som er beundringsverdig. Da andre ville kasta inn håndkleet og sagt at de ikke gadd å fjerne møkk fra hundegården, da gikk Lars inn og brukte halvannen time på en jobb som tidligere ville tatt ham fem minutter. Det er helt unikt. Jeg tar av meg både hatten og finnmarkshetta og det som er, sier hun på «Lindmo».

Kritiserte helsevesenet Monsen ble for første gang kjent for det norske folk etter han i 2006 fikk sitt eget NRK-program «På tur med Lars Monsen», etter at rikskanalen hadde dokumentert hans Canada-ekspedisjon i programmet «Canada på tvers» året før.

Før sykdommen inntraff var det norske helsevesenet et relativt ukjent kapittel for den barske eventyreren. Da flåttinfeksjonen plantet seg, måtte han, for første gang, gå til anskaffelse av fastlege.

Men til tross for at Monsen selv hadde en klar formening om at det var nettopp flått som hadde angrepet immunforsvaret hans, viste ingen av undersøkelsene fastlegen tok tegn på sykdom.

Dermed kontaktet Monsen den omstridte privatklinikken Norsk Borreliose Senter, som valgte å gi ham en borreliosediagnose. I ettertid har eventyreren stilt seg kritisk til det norske helsevesenet.

ET HUNDELIV: Lars Monsen har blitt 

kåret til dette århundrets mest betydningsfulle «villmarking».
 Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
ET HUNDELIV: Lars Monsen har blitt kåret til dette århundrets mest betydningsfulle «villmarking». Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Særlig etter at det ble kjent at Monsens lege Rolf Luneng, tidligere leder av Norsk Borreliose Senter mistet sin legeautorisasjon, har Monsen gått hardt ut mot den offentlige helsetjenesten.

- Det siste året har vært en kamp for å bli frisk, og det største hinderet på veien er det norske helsevesenet, skrev han tidligere i høst på bloggen sin.

Etter at Luneng mistet retten til å behandle flåttpasienter har Monsen reist til Tyskland for å få behandling for sykdommen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media