DEBATT

Debatt: Likestilling

Hundretusener vil marsjere for kvinners rettigheter

Vil sende et budskap om at kvinners rettigheter er ukrenkelige menneskerettigheter.

GLOBAL PROTEST: Lørdag 21. januar arrangeres «Kvinnemarsjen» i over 50 land, inkludert Norge. Gatemobiliseringen er en protest mot retorikken i den amerikanske valgkampen. (Bildet er fra 8. mars) Foto: Jeanette Landfald / Dagbladet
GLOBAL PROTEST: Lørdag 21. januar arrangeres «Kvinnemarsjen» i over 50 land, inkludert Norge. Gatemobiliseringen er en protest mot retorikken i den amerikanske valgkampen. (Bildet er fra 8. mars) Foto: Jeanette Landfald / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det startet med en bestemor på Hawaii. Dagen etter presidentvalget i USA tok Teresa Shook til Facebook for å oppfordre til protest mot retorikken i valgkampen. Nå ser den såkalte «Women’s March» ut til å bli en av de bredeste globale gatemobiliseringene noensinne.

21. januar, dagen etter innsettelsen av president Donald J. Trump, vil hundretusener av kvinner og menn marsjere mot Washington D. C. og andre amerikanske byer for å sende et budskap om at kvinners rettigheter er ukrenkelige menneskerettigheter.

Tydeligvis er det ikke bare i USA at folk er bekymret. Kvinnemarsjer skal organiseres i over 50 land, i byer fra Cape Town i sør til Reykjavik i nord og fra Freetown vest til Tokyo i øst. I Norge skal det marsjeres i Oslo og Trondheim.

Vi hadde begynt å ta for gitt at kampen for likestilling gikk sakte, men sikkert, fremover. Så skjedde noe for cirka fem år siden. Motkreftene begynte for alvor å mobilisere i de globale foraene, spesielt i saker knyttet til kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter. Når internasjonale møter om likestilling og kvinners rettigheter handler mer om å unngå tilbakeskritt enn å komme videre, da har vi et problem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer