Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hundrevis møtte opp for å hilse på rockestjerna Patti Smith

- Det blir mer intimt på denne måten, mener punkdronninga.

MASSIV PÅGANG: Ingen tvil om at den amerikanske poeten og punkrockeren Patti Smith (65) er populær i Norge. I dag signerte hun hundrevis av eksemplarer av boka «Just Kids». 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
MASSIV PÅGANG: Ingen tvil om at den amerikanske poeten og punkrockeren Patti Smith (65) er populær i Norge. I dag signerte hun hundrevis av eksemplarer av boka «Just Kids». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

(Dagbladet): Allerede to timer før hovedpersonen selv ankom, hadde Patti Smiths (65) norske tilhengere stilt seg opp ved Tanum på Karl Johan, klare for å få sitt eksemplar av rockestjernas bok signert.

- Det har vært fullt med folk både i Bergen og i Trondheim dagene i forveien. På det meste var det 300 her i dag, sier Anne Liv Tresselt, forlagssjef i det norske forlaget Samlaget som utgir boka.

- Folk har fortalt historier, delt minner og grått, sier hun videre.

- Liker å se fansen De fleste aldersgrupper var representert på Tanum tirsdag ettermiddag.

- Det er jo derfor jeg liker å gjøre dette. Å se alle de forskjellige menneskene som møter opp, sier Smith fra stolen i bokhandlerbutikken.

Til tross for massivt oppmøte, fikk alle med seg punkdronningas signatur hjem.

- Det er sjeldent at det er så stort oppmøte. Sist det var så stor pågang må ha vært da a-ha stilte til boksignering med sin biografi, sier Tresselt.

- Vi bare henger Etter å ha signert bøker i én og en halv time er Smith fortsatt ved godt lag. Køen er mindre, og hun tar seg tid til å lytte til de oppmøtte.

KØ: Rundt 300 trosset regnet og sto i kø for å hilse på Patti Smith tirsdag ettermiddag. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
KØ: Rundt 300 trosset regnet og sto i kø for å hilse på Patti Smith tirsdag ettermiddag. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Det er alltid fint å møte folk. Jeg liker Oslo og jeg liker å møte menneskene her, sier Smith til Dagbladet, før hun fortsetter:

- Det blir mer intimt på denne måten, og jeg får et bedre bilde av de som kommer på konsertene. Jeg tenker ikke på dette som å få oppmerksomhet. Vi er liksom bare her alle sammen og henger.

To utsolgte konserter Smith spiller to konserter i Oslo mens hun er her, i morgen og torsdag. Begge på Sentrum Scene, begge utsolgt. 23. august er hun tilbake i Norge, nærmere bestemt Stavanger, der hun headliner Rått og råde-festivalen.

Den selvbiografiske boka «Just Kids» ble utgitt i 2010, og ble oversatt til norsk tidligere i vår. Førsteopplaget var på 3000 eksemplarer, og etter et opplag nummer to, kan boka snart telle 5000 solgte eksemplarer i Norge.

- Det er ikke ofte vi oversetter biografiske verk til norsk. Men dette er en knallbra bok og en like bra artist, forklarer forlagssjef Tresselt.

Chelsea Hotel-miljøet I «Just Kids» forteller punkdronninga om forholdet til fotografen Robert Mapplethorpe og miljøet rundt det sagnomsuste New York-hotellet Chelsea Hotel i slutten av 60-tallet og starten av 70-tallet.

Mapplethorpe døde av aids i 1989, og boka bygger på et løfte de to imellom.

- Jeg lovet ham dagen før han døde at jeg skulle fortelle historien vår. Det har tatt sin tid, for i perioder har det vært for trist, i andre perioder har jeg rett og slett vært for opptatt, har Smith tidligere uttalt.

NORGESAKTUELL: Patti Smith spiller på Sentrum scene onsdag og torsdag denne uka. Her på Norwegian Wood i 2010. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NORGESAKTUELL: Patti Smith spiller på Sentrum scene onsdag og torsdag denne uka. Her på Norwegian Wood i 2010. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I vår ga hun også ut albumet «Banga», som fikk terningkast fire av Dagbladets anmelder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media