Hunndjevelen

Den britiske feministen Fay Weldon kjører på i kjent stil: Treffsikker, men karikerende

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Fay Weldon fører leseren inn i en klam, for ikke å si klaustrofobisk, situasjon i sin siste roman. Som alltid fokuserer hun på kvinnens vilkår og frihet – i forholdet til mannen, fellesskapet og egen seksualitet. Ingredienser som dumme menn og utspekulerte kvinner er også med. Og som før overdriver og polariserer hun inntil det bisarre for å få fram sine poenger.

Spørsmålet hun stiller og ventilerer med typisk weldonsk vidd er: Hvor lurt er det å slippe en au pair inn i hjemmet? Siden dette er Weldon aner man raskt: Ikke så lurt.

Martyn og Hattie er samboere og har en datter på seks måneder. Hattie vantrives som hjemmeværende og vil tilbake i jobben som litterær agent. Martyn går omsider med på å ansette en au pair. Polske Agnieszka ankommer og hverdagståken letter. Kaos og frosne erter til middag erstattes av de deiligste og sunneste paier, et skinnende hjem og en fornøyd unge som strekker lubne armer – etter Agnieszka.

Husets gudinne

Hattie skyves ut på sidelinjen, men nekter å forholde seg til varsellampene som blinker. Snart spankulerer au pairen rundt i Hatties elegante klær (som jo er blitt for trange til Hattie etter all den gode maten), agerer supermamma og er husets gudinne. Martyn blir stadig mer forvirret – og fristet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer