Hurra- guttene

Ukas påstand: «Slå på ring» er noe av det morsomste du kan se på NRK. Selv synes Erlend (22) og Stein Johan (25) at det er nesten like morsomt at de skal være med på Grand Prix i morgen.

- VI VAR PÅ PRØVER i Spektrum i går, og begynte å skjelve i magen begge to - for det var en så fantastisk stor scene. Et kjempekick, sier Stein Johan Grieg Halvorsen. Sammen med Erlend Klarholm Nilsen har han skrevet melodi C i morgendagens Grand Prix - «You've Got The Motion».

- Vi er jo bare med i bakgrunnen, for det er Mocci Ryen som er artisten, men vi har aldri vært med på noe slikt før, sier Stein Johan. For vanligvis er han og Erlend i forgrunnen, men med kulisser som minner lite om Oslo Spektrum.

PÅ RINGEKLOKKA I GRØNNEGATA i Oslo står det Grieg Halvorsen. Det står ingenting om at dette også er studioet til tv-innslaget «Slå på ring» på NRK. Men det oppdager du når du kommer inn.

Inngangsdøra lar seg vanskelig åpne for besøkende. Det er allerede fullt der inne. For et drøyt halvår siden var dette en helt vanlig leilighet. Nå inneholder den lyskastere, kamera, cirka 20 kilo med rekvisitter spredt utover, samt store trekulisser. Og da snakker vi bare om stua. På soverommet er det musikkstudio og redigeringsrom. I helgene har Stein Johan et privatliv. Ellers lever han i «Slå på ring».

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å forklare litt om hva dette er, må vi gå ganske mange skritt tilbake. Erlend og Stein Johan setter seg i studiostolene sine. En gul måne henger skjevt over hodene deres. Halvparten av veggen er dekorert av bilder av dem selv. De forteller om den gangen de var tre og seks år gamle og ble bestevenner. De har fulgt hverandre nesten hele tiden siden.

- Stein Johan begynte på musikklinja på Manglerud, og så at det var så kult der. Så begynte jeg. Så fikk han deltidsjobb på Imerslund Musikk. Og det fikk jeg også. Men etterpå begynte han på LIPA i Manchester, og det gjorde ikke jeg. Jeg tar mine egne valg, sier Erlend.

DET VIKTIGSTE ØYEBLIKKET i historien om de to, var nok da Stein Johan fikk et videokamera.

- Det var stor stas! Og opp gjennom årene har vi samlet på alle opptakene vi har gjort, sier Erlend. Og det er ganske mange.

- For to år siden klippet vi sammen noen av tingene, og sendte det til NRK, sier Stein Johan. Det skjedde ikke så mye av den grunn. Ikke før det var gått ett år, og Thomas Numme kom over tapen i arkivet under forberedelsene til «Trigger».

- Da ringte det noen fra NRK og sa: «Har dere mange av disse opptakene?» Og det hadde vi jo. Vi laget en pilot, men det var fremdeles veldig mye frem og tilbake. Noen syntes det var veldig morsomt - mens andre syntes det var veldig rart, sier Stein Johan.

Men prosjektlederen tok en sjanse, og ga dem i oppgave å lage innslag til fem programmer. Så ble det ti til. Og fram til sommeren.

Men eneste mulighet til å forstå hva dette egentlig dreier seg om, er å se på tv. Guttene har hatt samme problem selv.

- Det høres kanskje ikke så morsomt ut at man har en haug med gamle videoopptak, sier Stein Johan.

Erlend synes det er verst når han møter gamle kamerater som spør hva han holder på med nå:

- Et tv-show med gamle innslag, og noen nye. Jeg lover deg, det er dødskult! Eh...

DET HAR BLITT TIL et helt lite ritual at Erlend og Stein Johan står på Marienlyst fredag formiddag. Uten å ha sovet det siste døgnet. For å ta ukas kamp med portvakta til NRK.

- De vil ikke gi oss adgangskort, og hver uke må vi stå der en halv time og snakke med vakta. Vi står der ganske herja av søvnmangel, og prøver å overbevise han. «Jeg lover deg, vi lager et innslag til Trigger!», sier Erlend.

I dag skulle Erlend og Stein Johan redigere sammen et opptak, forberede fredagens musikkinnslag og andre småting. Det har det hittil ikke blitt så mye av. Dette er nemlig første gang noen har ringt dem og sagt at de synes det de gjør er så morsomt at de vil skrive om det. Telefonen fikk kompisene til å hoppe opp og ned på stuegulvet. Nå er de litt nervøse for om vi skal spørre dem om dramaturgi og konseptutvikling. De er redd for å stryke på muntlig eksamen. Men etter en stund slapper de litt av, og går inn på soverommet og danser. Det er de faktisk ganske flinke til.

- Vi har gått på fritidsklubb... Og da Michael Jackson kom med «Bad», så var det gjort. Men vi har aldri gått og lært å danse. Ja, bortsett fra at vi gikk på jazzballet da vi var små, sier Stein Johan.

NÅR STEIN JOHAN OG ERLEND drar ut på opptak, er det ofte bare de to. Og et lite kamera på stativ. Det var nok et par som lurte på hva de holdt på med på lekestativet i Frognerparken.

- Ingen skjønte hva vi drev med - vi var bare to gærninger med hullete jeans. Men det morsomme med å jobbe uten et team, er at vi ikke er avhengige av andre, og vi tar alt på feelingen. Vi er litt tilhengere av å ikke planlegge hva vi skal si og gjøre. Det er ofte det som blir morsomst, sier Erlend.

- Men av og til har vi tre timer opptak uten noe morsomt, innvender Stein Johan.

- Ok. Det er kanskje litt lurt å ha noen faste punkter.

Og noen ganger tester de ut karakterene på andre først.

- Kvelden før vi skulle gjøre opptakene med cowboyfigurene, gikk vi på Peppes med fult utstyr. Vi ville sjekke hvordan det så ut, forteller Stein Johan.

- Vi kjenner noen som jobber der, og da vi kom inn skjønte de ikke om vi tulla eller ikke. Det var en litt kjip følelse, synes Erlend.

- NÅ HOLDER VI BARE PÅ TIL «Trigger» er ferdig til sommeren. Etter det vet vi ikke hva som skjer. Men det hadde vært gøy hvis noen tok tak i «Slå på ring» - og brukte det til noe. Eller kanskje det er ferdig nå..., undrer Stein Johan.

Erlend tror ikke uvissheten vil vare så lenge.

- Det skjønner vi fort. Hvis det er helt tyst etterpå, så kan vi bare kaste alt dette utstyret ned i boden.

Skjønn mer: Sjekk www.slaapaaring.com

<B>KAOS:</B> For et drøyt halvt år siden var dette en helt vanlig leilighet. Nå er det studio for Stein Johan (t.v.) og Erlend når de lager «Slå på ring» for NRK. Det gjør de nesten hele tiden.