Hurra for Andersen

Kjendisene stimet seg tett da 007 Roger Moore ankom Oslo i går. Et 200-årsselskap var årsaken.

-  I\'m happy to be in Norway!

Det tror vi så gjerne. For verken østtyske drapsmaskiner med jernkjever eller representanter for Spectre var i sikte da sir Roger Moore kom på snarvisitt i går.

Martini og porselen

Han mange mener er det mildeste leddet i James Bond-rekka, ble fløyet inn som H.C. Andersen-ambassadør, for å utnevne ni kjente nordmenn til det samme vervet - i anledning dikterens 200-årsjubileum. Det var som et eventyr. Wenche Foss, Rolv Wesenlund, Kåre Conradi, Mia Hundvin, Herborg Kråkevik, Lars Roar Langslet og Thorvald Stoltenberg som nyutnevnte ambassadører strålte i glansen av hverandre og sir Roger Moore. Bare Liv Ullmann og Wenche Myhre manglet.

Det var naturligvis ikke shaken, not stirred på bordene, aftensdrink som den tross alt er. Men Moore tok utfordringen med fatning. Den stramme 77-åringen overrakte de synlige bevisene på ambassadørrollen til de norske kjendisene. Etter en kort brunsj og etter at den danske designeren Lin Utzon hadde snakket om H.C. Andersen-servicet og utfordringen det er å nedfelle det mytologiske ved Andersen på en middagstallerken, fløy han videre til samme oppdrag i Praha.

Danskene satser knallhardt på sitt H.C. Andersen-jubileum i år. Det starter for alvor i København 2. april, som er dikterens fødselsdag.-  Jeg håper vi sees der, sa sir Moore til den norske kultureliten. De var valgt ut som ambassadører fordi de har «vist en spesiell glød og engasjement i sitt liv og arbeid», som det sto i invitasjonen.

Beæret

Etter flere års opphold i Danmark har Mia Hundvin det geografiske alibiet i orden.

 NOT STIRRED:  Wenche Foss og sir Roger Moore - to blad ambassadører på Madserud gård i går. Foto: Truls Brekke
NOT STIRRED: Wenche Foss og sir Roger Moore - to blad ambassadører på Madserud gård i går. Foto: Truls Brekke Vis mer

-  Det er fint at de velger ut en representant fra idretten også. Det er mange som ikke ser på sport som kultur.

-  Hvordan føles det å være i samme segment som Wenche Foss, Lars Roar Langslet og andre eldre kunstnere?

-  Eh ... Jeg visste ikke hvem de andre på lista var før i går. Og når jeg så det ble det jo litt rart. Jeg ble litt satt ut. Jeg har jo ikke studert og gått på universitetet og slikt. Men du verden, jeg er jo beæret.

Ambassadørene forplikter seg til en aktiv rolle for HCA-abc Fondet, som skal samle inn penger til å bekjempe analfabetisme i utviklingsland.