Hurra for enda en litteraturpris

Selv om den burde vært overflødig.

BARNEBOKPRIS: Inga Sætre (t.h.) jublet for Brageprisen i kategorien barne- og ungdomsbøker i fjor - for øyeblikket en av de mest prestisjefylte litteraturprisene norske barnebokforfattere kan få. Nå har Anniken Huitfeldt  (t.v.) annonsert at det skal opprettes en egen nordisk barnebokpris.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BARNEBOKPRIS: Inga Sætre (t.h.) jublet for Brageprisen i kategorien barne- og ungdomsbøker i fjor - for øyeblikket en av de mest prestisjefylte litteraturprisene norske barnebokforfattere kan få. Nå har Anniken Huitfeldt (t.v.) annonsert at det skal opprettes en egen nordisk barnebokpris. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

For en drøy uke siden kom Anniken Huitfeldt med beskjeden mange barne- og ungdomsbokforfattere har ventet på:

De nordiske kulturministrene har blitt enige om å opprette en egen nordisk pris for barne- og ungdomslitteratur.

Det var for ganske nøyaktig ett år siden at Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU), ved leder og nestleder Bjørn Ingvaldsen og Hilde Hagerup, etterlyste en barnebokversjon av Nordisk Råds litteraturpris i et debattinnlegg i Dagbladet. De var lei av at barnebokforfatterne så godt som aldri får den nå 50 år gamle prisen. Det til tross for at nordisk barnelitteratur både oversettes og prises i stor stil i utlandet - det er ikke noe galt med kvaliteten.

Men verken Stian Hole, Jostein Gaarder, eller avdøde kolleger som Ole Lund Kirkegaard, Tove Jansson eller Astrid Lindgren har noen gang fått den høythengende prisen, som skal gå til årets beste skjønnlitterære verk i Norden.

Det burde selvsagt ikke vært nødvendig med en egen pris for forfattere som dem. De fortjener å bli vurdert på lik linje med voksenbokforfatterne. Men det blir de neppe. Akkurat slik barne- og ungdomsbokforfattere sjelden blir vurdert som kandidater til Nobels litteraturpris.

Er det så viktig, da? Det finnes jo drøssevis med litterære priser å få både i Norge og utlandet, kan de ikke bare nøye seg med noen av de andre?

Nei, det kan de ikke, og det skal de ikke. For det er ingen tvil om at de største litterære prisene er ekstremt viktige, både for forfatterne selv, og også for leserne. Prisene gjør bøker som fortjener det mer synlige.

Et godt eksempel er årets Nordisk Råd-vinner, Merethe Lindstrøm. Hun er blant Norges mest kritikerroste forfattere, likevel kunne du få problemer med å finne bøkene hennes i bokhandlene før hun fikk prisen. De ble nesten ikke tatt inn. Nå har de derimot fått hedersplassen i flere butikker, eboksalget har tatt seg opp, og flere utenlandske forlag har meldt interesse.

Det viser hvor viktige priser av en viss størrelse kan være. Og de er enda viktigere for barnebokforfatterne, som knapt blir anmeldt og er prisgitt bokhandlerne og jungeltelegrafen for å nå ut til leserne.

Derfor ønsker vi enda en litteraturpris velkommen - selv om den strengt tatt burde vært overflødig.