Hurra for enda en litteraturpris

Selv om den burde vært overflødig.

BARNEBOKPRIS: Inga Sætre (t.h.) jublet for Brageprisen i kategorien barne- og ungdomsbøker i fjor - for øyeblikket en av de mest prestisjefylte litteraturprisene norske barnebokforfattere kan få. Nå har Anniken Huitfeldt  (t.v.) annonsert at det skal opprettes en egen nordisk barnebokpris.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BARNEBOKPRIS: Inga Sætre (t.h.) jublet for Brageprisen i kategorien barne- og ungdomsbøker i fjor - for øyeblikket en av de mest prestisjefylte litteraturprisene norske barnebokforfattere kan få. Nå har Anniken Huitfeldt (t.v.) annonsert at det skal opprettes en egen nordisk barnebokpris. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For en drøy uke siden kom Anniken Huitfeldt med beskjeden mange barne- og ungdomsbokforfattere har ventet på:

De nordiske kulturministrene har blitt enige om å opprette en egen nordisk pris for barne- og ungdomslitteratur.

Det var for ganske nøyaktig ett år siden at Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU), ved leder og nestleder Bjørn Ingvaldsen og Hilde Hagerup, etterlyste en barnebokversjon av Nordisk Råds litteraturpris i et debattinnlegg i Dagbladet. De var lei av at barnebokforfatterne så godt som aldri får den nå 50 år gamle prisen. Det til tross for at nordisk barnelitteratur både oversettes og prises i stor stil i utlandet - det er ikke noe galt med kvaliteten.

Men verken Stian Hole, Jostein Gaarder, eller avdøde kolleger som Ole Lund Kirkegaard, Tove Jansson eller Astrid Lindgren har noen gang fått den høythengende prisen, som skal gå til årets beste skjønnlitterære verk i Norden.

Det burde selvsagt ikke vært nødvendig med en egen pris for forfattere som dem. De fortjener å bli vurdert på lik linje med voksenbokforfatterne. Men det blir de neppe. Akkurat slik barne- og ungdomsbokforfattere sjelden blir vurdert som kandidater til Nobels litteraturpris.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer