Hurra for Forr!

Ingenting er som det var. Da Gudleiv Forr i går fikk Gullpennen plasserte Dagbladet seg som nummer to på lista over de avisene som har flest vinnere av riksmålsprisen.

I går var det Gudleiv Forr, sjefen for Dagbladets lederavdeling og markant politisk journalist og kommentator i flere tiår, som fikk prisen.

- Det hadde vært utenkelig for 20 år siden at en medarbeider med ansvar for Dagbladets språklige linje vant denne prisen, sa Forr.

Stor forandring

For den avis a du nå leser har aldri vært noe riksmålsorgan, og da språkstriden herjet landet, fikk Riksmålsforbundet og dets talsmenn virkelig føle hvilken retorisk kraft det ligger i den journalistikken de i går hyllet Forr for.

Men som prisvinneren selv slo fast: både han og Riksmålsforbundet har forandret seg på 20 år.

- Nå har jeg nesten samme rettskrivningsnorm som Lars Roar Langslet, sa Forr og nikket blidt mot en av de mange riksmålets våpendragere som var møtt opp for å hylle ham på Bristol Hotel i går.

...og fortvilelse

Alle tok de vel imot Forrs fortvilelse over språkbevisstheten hos den yngre generasjon.

- Det står dårlig til, dagens slagord er «err'e så nøye 'a?», sa han.

Det prisutdelerne ikke visste, var at prisvinneren i sine yngre dager - påvirket av nynorsk folkeskole på Inderøya og språkradikalt landsgymnas - var medlem av Landslaget for språkleg samling. Og at han der, til alt overmål, hadde en annen gullpennvinner og inderøyning som troppsfører, nemlig Aftenpostens Per Egil Hegge.

- Vi får bare konstatere at det kommer mye godt språkfolk fra bygdene i disse dager, sa juryformann Sverre Martin Gunnerud.

GULLVINNER: Gudleiv Forr (t.h.) fikk i går Oslo og Bærums riksmålsforenings pressepris Gullpennen, overrakt av juryformann Sverre Martin Gunnerud.Foto: TOM MARTINSEN