Hurra for hurpene!

I kjølvannet av den svenske boka «Fittstim», skrives nå den norske ny-feministiske boka. - Tida er overmoden, mener redaktørene. De vil ha fram humoren i debatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Redaktørene Helle Vaagland (29) og Hilde Charlotte Solheim (26) har de siste tre ukene intervjuet «20 av de sprekeste jentene i byen». Damene er invitert til å fortelle historier fra deres egne liv om mat, om skjønnhet, om yrker, om barn, om seksualitet, om utdanning, om musikk.

Med boka håper de å formulere den nye kvinnegenerasjonens feminist-argumenter.

- Tida er overmoden, sier Hilde tørt. Før eller siden ville vår generasjon kvinner ha begynt å bry seg om noe annet enn seg selv, forklarer hun.

Velbrukte slagord

De snakker med største selvfølgelighet om skjønnhetstyranniet, om spiseforstyrrelser og om de uoverkommelige kravene til dagens kvinne. Ikke en kake får man spise i fred. Å tenke på barn er hinsides. Jentene mener vi skal bli både muntre og glade når boka om elendighetsbeskrivelsene kommer på ettersommeren. Hvordan kan dette bli noe annet enn sutring?

- Vi vil ha humoristiske, personlige fortellinger. Jenter som kaster opp, kan godt le av seg selv, sier Helle.

- Og vi vil ikke bare høre om hvor ille alt kan være, men også få vite hvordan man overlever, sier Hilde.

Ikke «Fittstim»-kopi

Redaktørene går sistesemesteret på journalisthøyskolen. Helle jobber som radioreporter i P3, Hilde som politisk journalist i VG. Sammen mener de å ha belegg for å dekke bredden av norske kvinner.

- Vi møttes over pudderboksen på første rad, sier Helle. I likhet med de svenske «Fittstim»-redaktørene er de også journalister.

- Vi er verken intellektuelle eller politiske. Men vi har sans for en god historie og alt den kan fortelle, sier Hilde. De bedyrer at boka er unnfanget før «Fittstim» kom til landet. Ideen ble til på kantina for noen uker siden, så ble boka skisset opp. Mandag var avtalen med Aschehoug Forlag i boks. Og de har ikke noe imot å bli med på «Fittstim»-boomen. Og håper den blir heit når den kommer.

- Slipper Lundell

I Sverige tok det helt av etter at Ulf Lundell forsøkte å stoppe boka. Solheim og Vaagland har ikke plantet tilsvarende debattbomber i den norske versjonen ennå.

- Heldigvis slipper vi Lundell, sier de. Og understreker at den nye feminismen ikke handler om menn, men om kvinners spillerom overfor hverandre.

- Vi krever armslag. Vi nekter at vi ikke får spise en kake i fred.

Flying start

- Hvor trangt armslag har dere egentlig - dere er vakre, intelligente og har yrker som hører til de høytlønte i samfunnet? Hva er det som er så ille?

- Vi er blant de heldige i vår generasjon. De som har fått en flying start. Det er typisk at noen vil bruke det mot oss når vi gir ut denne boka.

- Porno og likelønn har vært nært knyttet til kvinnekampen. Hva slags forhold har dere til det?

- Vi er ikke motstandere av verken Ottar- eller Gucci-feminister. Men begge ytterkantene representerer kvinners virkelighet, noe vi vil ha med i boka vår.

Tittelen på boka er ikke klar ennå.

- Det er vanskelig å toppe «Bitch» og «Fittstim», mener Hilde.

FEMININT: Hilde Charlotte Solheim (foran) og Helle Vaagland skal skrive boka hvor norske unge damer bekjenner seg til feminismen igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer