DEBATT

Rettsstaten og demokratiet

Hurra for kriminaliteten!

Å bli dømt til straff er en anerkjennelse. Det er statens måte å si: «vi forventet mere».

STRAFF ER EN ANERKJENNELSE: Hver gang dommeren avsier en dom, blir relasjonen mellom stat og borger rituelt gjenskapt, skriver Dagbladets spaltist. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
STRAFF ER EN ANERKJENNELSE: Hver gang dommeren avsier en dom, blir relasjonen mellom stat og borger rituelt gjenskapt, skriver Dagbladets spaltist. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En dag ble Kari og Ola nordmann dømt til 30 dagers fengsel for å ha forfalsket en underskrift og på ulovlig vis forsøkt å heve summen 1 million kroner fra offerets konto. Tiltalte reiste seg etter at dommen var forkynt, bukket og takket dommeren og juryen.

Det er lett å glemme at straff er en form for anerkjennelse. Straff er først og fremst statens påføring av smerte, eller pine som noen sier. Denne pinen skal føles nettopp som en pine, for at samfunnet skal gjøre opp med særlig uønskede handlinger og de som sto bak: det vi kaller kriminalitet.

Men straffen er også en måte staten sier til den enkelte «vi vet du kan bedre, vi forventer av deg at du tar bedre valg, for du har både fornuftsevner og moral». Straffen signaliserer også at vi i vår type samfunn har tro på borgerne.

Kriminalitet er et ord som dekker krenkelser og ugjerninger som medfører smerte, tap, savn og lidelser. De finnes i nesten alle graderinger, fra lommetyverier til drap. Noen ganger er livet uutholdelig for offeret eller dets nærmeste, etter å ha blitt utsatt for kriminalitet, andre ganger føles det som et nålestikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer