Hurra for Ugly Betty. Men Jaime var skandale

TV-mediet feiret seg selv med stil i natt.

(Dagbladet.no): Ryktene sa at Britney Spears skulle komme for å beklage MTV-fadesen. Det gjorde hun ikke, men det spørs uansett om Emmy-produsentene hadde satt av tid til det.

Makan til effektivt show skal man nemlig lete lenge etter.

RYAN SEACREST, kjent fra programlederjobben i «American Idol», gjorde det han skulle som vert, verken mer eller mindre. Fyren er ingen stor humorist, men helt klart morsom nok for slike oppdrag, og framfor alt vant med store direktesendinger på presset skjema.

Etter en kort åpningsmonolog så man ikke så mye mer til ham, mest på grunn av et særdeles tidsbesparende tiltak der vinneren ofte ble igjen på scenen for å dele ut neste statuett. Lurt.

At direktesendte prisutdelinger av dette formatet tar lange reklamepauser omtrent hvert tiende minutt må man dessverre bare leve med, men Emmy-folka skal ha ros for å ha skrelt vekk mesteparten av fyllstoffet i showet.

To korte musikkinnslag var alt det var gjort plass til, først ved kveldens store vinner Tony Bennett (sju Emmy-priser totalt for TV-spesialen «Tony Bennett: An American Classic») og en synlig gravid Christina Aguilera, så kom Broadway-gjengen Jersey Boys’ musikalhyllest til noen andre, ikke helt ukjente Jersey-gutter; «The Sopranos».

I tillegg fikk Queen Latifah snakke varmt om og til skuespillerne i den banebrytende slaveriserien «Roots» (1977), og det aldrende ensemblet rakk selvsagt å dele ut en pris mens de allerede sto der og mottok applausen.

Bare komikeren Lewis Blacks reprimande til TV-produsenter var langdryg, umorsom og faktisk litt skummel; mannen var så anspent og oppfyrt at et infarkt umulig lå langt unna. Heldigvis gikk det bra. Tre timer er likevel lang tid, spesielt når det inntreffer midt på natta i Norge, men Emmy Awards var som sagt skåret til beinet når det gjaldt pjatt og selvdyrkelse. Får håpe Jon Stewart og resten av Oscar-gjengen tok notater.

JAIME PRESSLY: Jamie Pressly vant for beste birolle i en komedie. Hun spiller i «My name is Earl». Alle foto: STELLA PICTURES
JAIME PRESSLY: Jamie Pressly vant for beste birolle i en komedie. Hun spiller i «My name is Earl». Alle foto: STELLA PICTURES Vis mer

PRISENE ER selvfølgelig viktigst på prisutdelinger, selv om det noen ganger kanskje ikke virker sånn. Hvem vant, hvem vant ikke, og hva hadde de på seg, er alle viktige spørsmål som allerede har blitt besvart i bildeserier og nyhetssaker tidligere i dag.

Som påpekt andre steder var det ikke ett program som dominerte, utmerkelsene ble relativt jevnt fordelt på mer eller mindre verdige vinnere. «The Sopranos» stakk fullt fortjent av med kveldens kanskje gjeveste pris, den for beste drama, etter å ha blitt snytt for fire individuelle skuespillerpriser.

Hele flokken ble med serieskaper David Chase opp på scenen, og bransjen fikk dermed ta ordentlig farvel med menneskene bak det som for veldig mange vil stå seg som tidenes beste TV-serie.

Det skal jammen bli spennende å se hvor veien går videre for de involverte. Selveste fru Soprano, Edie Falco, røpet på den røde løperen at hun er på vei til «30 Rock», den noe overraskende vinneren i kategorien for beste komiserie. Hurra.

«30 Rock» er «Saturday Night Live»-yndlingen Tina Feys strålende og ikke så rent lite fjollete (på en god måte) komedie fra nettopp TV-miljøet. I talen benyttet Fey anledningen til å takke seriens dusiner på dusiner av seere, samt sjefene på NBC som har holdt hodet kaldt og gitt programmet en sjanse på tross av sviktende publikumsoppslutning.

«30 Rock» har bare blitt bedre og bedre gjennom sin første sesong, mye takket være Alec Baldwins rolle som den arrogante og selvgode sjefen Jack Donaghy og viddet til nevnte Fey. La oss nå bare håpe at prisen får amerikanske TV-tittere til å interessere seg.

TINA FEY BURDE kanskje også fått prisen for beste skuespillerinne i en komiserie, akkurat som Mary Louise Parker muligens burde fått den for innsatsen i «Weeds», men det er helt greit at søte America Ferrera, også kjent som «Ugly Betty», slo dem begge.

Hun er til å spise opp, den jenta. Selv om det blir litt teit å gi noen et kompliment for å framstå som normalt veltalende og ektefølt, det skulle bare mangle, må det sies at Ferrera er begge deler. Det ser dessuten ut som hun har blitt en god del tynnere i løpet av sommeren. Kanskje Bettys forvandling fra andunge til svane er igang?

Jaime Pressly er sikkert ei hyggelig jente, bevares, men at skolerevyspillet hennes i «My Name Is Earl» slo ut Elizabeth Perkins («Weeds») i birollekategorien for komedie, er uhørt.

For ikke å snakke om feil. Nærmest en skandale. Perkins er jo så tøff.

Sally Field var heller ikke, i min ydmyke mening, den rette til å vinne beste kvinnelige hovedrolle i dramaserie for den ofte kleine og noen ganger i overkant melodramatiske «Brothers & Sisters».

Men bransjen vet å sette pris på gamle ringrever, og talen hennes var i hvert fall en av kveldens beste.

Det blir mye kvinnfolk her nå, men én til må bare nevnes. Helen Mirren. Er det noe den dama ikke har vunnet nå?

I løpet av det siste året har hun rasket med seg to Screen Actors Guild-priser, to Golden Globes, en Oscar, en BAFTA og nå altså en Emmy for krimserien «Prime Suspect». Sistnevnte vant hun også i fjor, da for miniserien «Elizabeth I». Imponerende er vel omtrent det eneste man kan si om den saken.

Og for å endelig trekke et par menn inn i bildet også: Hvor underlig er det ikke at Michael C. Hall og «Dexter» eller Kyle Chandler (sukk!) og «Friday Night Lights» ikke har fått noen nominasjoner innen de store kategoriene?

STRAM REGI gir ikke rom for skandaler, og det var vel strengt tatt ingen av dem på denne 59. utgaven av Emmy Awards. Men stjerner som tråkker i salaten, med eller uten truse på, er det evig nok av andre steder.

Så bra, så spennende og så nyskapende som TV har vært gjennom sesongen 2006/2007, er det betryggende å se at den eneste prisutdelinga som utelukkende konsentrerer seg om dette mediet faktisk tar det på alvor.

Måtte den gode trenden fortsette denne sesongen, slik at den 60. Emmy-festen blir like full av verdige kandidater. Kanskje til og med «Dexter»?

<B>AV OG FOR DE SOM ELSKER TV: </B>Birgitte Mandelid kommenterer TV hver eneste uke på Dagbladet.no.
VANT:</B> America Ferrera for sin innsats i «Ugly Betty».
IKKE ENGANG NOMINERT:</B> Kyle Chandler.