Hurra, jeg har fin aura!

I lett rødvinsbakrus og med ømme kontorskuldrer gikk Dagbladet til Alternativmessen i Oslo Spektrum.

Alternativmessen i Oslo skryter av å være Europas største: Den har 200 utstillere og avvikler i løpet av denne helga 350 foredrag om - i alfabetisk orden - akupunktur, astrologi, aura, healing, helsekost, homøopati, indre utvikling, krystaller, kunst, livssyn, meditasjon, miljø, mystikk, naturmedisin, parapsykologi, sjamanisme, soneterapi, spådom, tarot, utdanning, yoga og økologi.

Herregud, så mange alternativer, ja, mange Herre Guder også - for den saks skyld - det finnes. Men hvis problemet bare er hodepine og ømme skuldrer: Hvor i all verden skal vi begynne?

- FINNES DET EN ENKEL innføring i det alternative?

- Vi har jo så mye. Her er en bok om spådomskunstner, sier Line Andersen i bokklubben Energica.

- Men sett at jeg aldri før hadde tenkt en alternativ tanke: Hvilken bok ville du bedt meg om å lese?

- Denne, «168 veier til suksess. Feng shui i praksis», skrevet av Lillian Too, en av verdens fremste eksperter på feng shui.

- Og det er?

- Kinesiske og japanske innredningstips, som vil føre til bedre energiflyt og skape harmoni i hjemmet ditt.

- Hva er det som hindrer energiflyt i de fleste norske hjem?

- Det kan for eksempel være at energien kommer inn verandadøra, går gjennom stua og forsvinner rett ut av vinduet. En persienne kan være til stor hjelp.

- Med denne boka kan jeg altså ominnrede hjemme og bli harmonisk?

- Ja. Og den vil bringe deg velstand og lykke.

NÅ VEL. Det finnes alternativister som mener løsningen ligger helt andre steder enn i plassering av møbler. Pål Aune, for eksempel, er leder av Norsk organisasjon for studiet av utenomjordisk intelligens (NETI).

Hvis menneskene skal lære seg å løse sine egne og verdens problemer, må de lære det av gjester fra det ytre rom, mener han. Og viser oss videoer som framstiller amerikanske militære som avhører et romvesen, samt obduksjonen av det såkalte Roswell-funnet.

- De likner fælt på mennesker?

- Ikke så rart det. Skal man beherske omgivelsene sine er det helt naturlig å ha to hender og hodet øverst på kroppen. Men om det vi ser her, er organiske vesener eller roboter som er sendt hit, er ikke godt å vite.

- Hva kommer de for?

- De kommer i fredelig ærend. Uten onde hensikter og med et ønske om å bevisstgjøre oss. Vi kan lære av dem. Og det trenger vi, for her på jorda er det jo bare krig og miljøødeleggelser. Det neste steget menneskeheten må ta, er erkjennelsen av at vi ikke er alene.

- Har du selv hatt besøk fra verdensrommet?

- Ja, første gang i 1972. Jeg var på hytta til foreldrene mine i Valdres da jeg plutselig så en flygende tallerken. Den hadde røde, grønne og gule lys på undersiden og fløy jevnt over terrenget mot hytta. Der stoppet den et øyeblikk, eksploderte i et lysglimt og forsvant på to sekunder.

OMTRENT SLIK forsvinner vi fra Aune også, for om det aldri så mye finnes hjelp å hente i en fjern stjernetåke, så hjelper det ikke mot våre plager: To dagers kløende skjeggstubb, verkende skuldrer etter lange økter foran PC-en, blodskutte øyne, for varm jakke over ullgenseren og vedvarende hodepine etter gårsdagens test av en ny portugisisk rødvin. Og dårlig ånde.

Kanskje krystallterapi er løsningen? Nina Karlsen har disken full av smykkesteiner. Ideen er at fargene og mineralene i de forskjellige steinene har helbredende virkning.

- Hvordan vet jeg hvilken stein jeg trenger?

- Den steinen du tiltrekkes av, er den du har behov for. Hvis du mangler jern, blir du tiltrukket av denne, sier Karlsen og viser oss en metallisk utseende, koksgrå stein.

- Skal jeg spise den?

- Nei, det er nesten skummelt, men du vil ubevisst forsøke å gjøre noe med din jernmangel når du bærer steinen.

- Gå ubevisst til butikken og kjøpe brunost?

- Kanskje det, ja.

- Kan jeg velge meg en stein?

- Vær så god.

- Denne?

- Det er en ametyst. Den virker beroligende, hjelper ved avvenning fra nikotin og alkohol.

- Tror du jeg valgte den fordi jeg drakk for mye rødvin i går?

- Ametyst en god stein mot hodepine, hvis det er problemet.

- Hva gjør jeg nå, da?

- Du kan for eksempel legge den i et glass vann over natta og drikke vannet neste dag.

TAMPEN BRENNER, men det tar for lang tid å vente på at ametysten skal avgi sine lindrende mineraler til vannet.

Da heller en tur i Alpha-kapselen til Marianne Fridén-Persen: Den ser ut som en snøscooter for interplanetarisk trafikk, men er et slags høyteknologisk tyrkisk bad.

Iført briller med lysimpulser som stimulerer det underbevisste og med avspennende musikk på øret, legges pasienten inn i en maskin som gir massasje, øker blodsirkulasjonen, tilfører kroppen varme og eteriske essenser.

- Vær så god, bare prøv, kle av deg genseren, ta av skoene og...

Kle av meg? Kommer ikke på tale på en dag som dette. Det er sikkert svettemerker under armene og kanskje er ikke strømpene helt rene heller. Dessuten: En journalist skal intervjue, ikke masseres.

Fridén-Persen er redd dette fører til en mindre entusiastisk omtale i Dagbladet og formaner oss før vi går videre:

- Hvis du ikke har kontakt med kroppen din, kan du heller ikke vandre inn i det sjelelige.

Men manglende kontakt med kroppen er ikke problemet i dag. Det går en klar beskjed fra skuldrene langs nervetråder - eller energibaner, meridianer - til hjernen: Kroppen sier au .

- Au ra, sier Inger Næss i selskapet Colour Energy:

- Sett deg ned, legg hånda på dette apparatet, så skal vi se på auraen din.

- Hva ser du?

- Du har en fredsommelig og vennlig energi. Det gule viser at du bruker intellektet ditt.

- Er alt i orden?

- Alt med unntak av skuldrer og nakke. Der har du litt vondt.

- Det vet jeg, men kan du gjøre noe med det?

- Nei, jeg er ingen terapeut. Jeg bare stiller diagnoser.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladets kulturavdeling og gikk på apoteket og kjøpte smertestillende tabletter før han skrev denne artikkelen.

AURA: Dagbladets reporter får testet auraen sin av Inger Næss i Colour Energy, og det bli slått fast at han har vondt skuldrene.
SJAMAN: Ellen Wennberg bruker stuntsjamanen Lille-Hector for å jage vekk plageånder.
STEIN: Nina Karlsen har smykkesteiner som helbreder både jernmangel og hodepine.