Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hurra, nå blir det nerdefest likevel

Forlik om «Watchmen»-filmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Filmatiseringen av Alan Moores hyperambisiøse tegneserieroman «Watchmen» kan bli en av 2009s aller største filmer.

Men filmens skjebne har lenge vært uviss. Årsaken har vært et søksmål fra 20th Century Fox mot den nåværende distributøren Warner, der førstnevnte krevde at «Watchmen» måtte stoppes på grunn av spørsmål om rettigheter.

I går ble imidlertid et stort skritt tatt i retning av at den norske fansen likevel får se filmen på norske kinoer 6. mars.

Ble solgt til begge
- Ifølge våre planer skal filmen opp på denne datoen. Vi har ikke fått noen tegn som tyder på noe annet, sier Bentine Lassen hos den norske distributøren UIP til Dagbladet.no.

Filmatiseringen av «Watchmen» har en lang og vanskelig historie, og har vært et planlagt prosjekt i Hollywood siden midten av 80-tallet. En lang rekke regissører og produsenter har vært tilknyttet en filmatisering.

Fox mente at produsenten Larry Gordon først solgte prosjektet til dem, og ikke sikret seg rettighetene tilbake før han gikk til Warner med filmen.

Dette fikk Fox rettens medhold til før jul, og det er ventet at Warner måtte ut med store penger, samt en prosentandel av billettinntektene, for å få til et forlik. Dette ble klart i går, skriver Associated Press.

Warner på sin side er nå ventet å gå etter produsent Gordon for å få dekket noen av utgiftene de har hatt i rettsapparatet.

Høye forventninger
«Watchmen» kom først ut i 1986, og er den ultimate postmoderne superhelthistorien.

Nyheten om rettsforliket har blitt tatt godt imot av filmbloggere og tegneserieentusiaster, som stort sett har høye forventninger etter tidlige klipp og trailere.

Men ikke alle ser fram til filmen. Forfatter Alan Moore har flere ganger erklært seg kritisk til prosjektet, ikke minst fordi regissør Zack Snyder tidligere har laget filmatiseringen av tegneserien «300».

- Jeg har ikke sett noen tegneseriefilmer, men jeg likte ikke «300» noe særlig. Jeg hadde store problemer med boka, og alt jeg hørte eller leste om filmen forsterket de problemene snarere enn å redusere dem - at den var rasistisk, homofobisk og - framfor alt - veldig dum, sa Moore til Entertainment Weekly i fjor.

POSTMODERNE: Jeffrey Dean Morgan som «The Comedian».
POSTMODERNE: Jeffrey Dean Morgan som «The Comedian». Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!